Кламер БГ - Новини: Рашков за взривовете: Никак не е случайно! (обновена)

Рашков за взривовете: Никак не е случайно! (обновена)

България

|
Пон, 01 Авг 2022г. 14:25ч.
Рашков за взривовете: Никак не е случайно! (обновена)

Емилиян Гебрев, сн. БГНЕС

Взривовете в склада с боеприпаси на "Емко" край Карнобат не са случайни и се работи по няколко версии, коментира вече бившият вътрешен министър Бойко Рашков в понеделник.

"Рано е за оценки, ще се работи по няколко версии. Ако трябва предварително да разсъждаваме – твърде често са подобни случаи около Гебрев, твърде много станаха. Първо новичокът, после със запора на имущество, спънки за бизнеса и данни за някои, граждани, руски, които се появяват тук в нашата страна. И сега тази случка с неговите складове, твърде много факти се натрупаха, това никак не е случайно", каза Рашков.

Той съобщи, че миналата година се е срещнал с бизнесмена по негово искане.

"От това, което чух, има доста странни неща, като че ли някаква насоченост от няколко посоки", каза Рашков.

"Дай Боже, да започне разследване"

Малко по-рано в понеделник Гебрев каза пред БНР, че "има аргументирани предположения за умисъл".

"Те могат да станат реалност единствено и само след като влязат разследващите екипи, проверят както трябва, ако го проверят както трябва, и имат доблестта да излязат с реалната информация", добави той.

По думите му няма как боеприпасите да са се запалили сами.

"Има камери и охранителна техника, които са заснели случилото се в оръжейните складове край Карнобат. Охраната не е напуснала поста си. След сигнала на системата за движение в периметъра, охранителят е тръгнал да провери какво се случва. И добре, че не е стигнал до мястото преди взрива", каза той.

Пред Нова телевизия Гебрев призова за по-бързо разследване.

"Оттук нататък започва тежката работа по почистване и унищожаване на невзривилите се боеприпаси. Дай Боже – да започне и някакво разследване, което да не бъде, както в предишния случай – в продължение на 10 години да няма резултат, независимо от чуждата помощ, оказана на нашите разследващи", посочи бизнесменът.

Той визира в коментара си разследването на взрива в склада на "Емко" в Ловнидол на 12.11.2011 г.

Миналата година с десетгодишно закъснение прокурататурата излезе със съобщението, че четири взрива на военни складове вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ).

Един от случаите е в склада на "Емко" в Ловнидол.

Миналата година от фирмата обясниха, че при разчистването на района е открито взривно устройство с пластичен взрив и детонатор. На базата на комплексна експертиза прокуратурата в Севлиево достига до извода, че взривът е умишлено предизвикан. С постановление на вишестоящата прокуратура това заключение е отменено, а делото спряно.

По разследването няма нова публична информация.

"Да сте чули нещо да е направено до този момент. Не", каза Гебрев в понеделник.

Пореден случай около Гебрев

Срещу Гебрев, сина му и шеф на дружеството бе извършен опит за убийство чрез отравяне с препарат като руския "Новичок", с който бе отровен руският двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г.

Дори бяха повдигнати обвинения по случая с Гербев задочно срещу руснака Сергей Вячеславович Федотов (истинското му име е Денис Сергеев), който е основен заподозрян и за убийството на Скрипал и за който се смята, че е агент на руското Главно разузнавателно управление.

Фирмата "Емко" в последните години е в общественото полезрение и след опитите на предишното управление на ГЕРБ да блокира нейни оръжейни сделки, както и да попречи на Гебрев да влезе в собствеността на русенския военен завод "Дунарит".

Това е предупредителен сигнал, смята Христо Грозев

Главният редактор на разследващия сайт "Bellingcat" Христо Грозев каза от своя страна пред бТВ, че все още няма конкретни данни дали Русия стои зад взривовете в складовете за боеприпаси край Карнобат.

"Очакваме да получим данни от дроновете, както и посещенията, които трябва да станат на терен. На този етап може да се види една тенденция, че през последните осем години е имало не по-малко от седем взрива в различни европейски страни, включително три в България", добави той.

По думите на Грозев в повечето от случаите има връзка с теза на Русия, че тези складове са били използвани за поддръжка на страни, с които Русия има проблем – Украйна, Грузия.

"Цялата българска въоръжена индустрия, както и фирмите на г-н Гебрев, участват индиректно в подкрепа на Украйна във войната и ще бъде много нелогично, ако това (б.р. взривовете) са чиста случайност. По-скоро това е предупредителен сигнал", заяви още журналистът.

Грозев обясни, че да се достигне до подобни складове е доста сложно.

"Очевидно с превозно средство е доставен човекът, който е нарушил периметъра. Най-логично е това да е представител на Руската федерация, но е възможно да е някой, който в България има проблем с г-н Гебрев", добави той.

Грозев обясни, че в разследването на Bellingcat дали български медии публикуват статии в полза на Кремъл, става ясно, че няколко български медии, които получават готови материали и ги публикуват срещу съответни суми пари.

mediapool.bg