Кламер БГ - Новини: ПП ще номинира Никола Минчев за председател на парламента

ПП ще номинира Никола Минчев за председател на парламента

България

|
Нед, 16 Окт 2022г. 19:50ч.
ПП ще номинира Никола Минчев за председател на парламента

ПП ще номинира Никола Минчев за председател на парламента

Националният съвет на "Продължаваме промяната" взе решение да номинира Никола Минчев за председател на 48-ото Народно събрание. През седмицата стана ясно, че първата политическа сила ГЕРБ ще предложи за поста бившия си транспортен министър Росен Желязков. По-рано самият Минчев коментира, че се очаква "Продължаваме промяната", която вече е втора политическа сила, да откаже председателския пост на НС, ако им бъде предложен.

"Няма промяна в позицията ни към ГЕРБ, първата политическа сила след изборите трябва а си поеме отговорността. Не ни притеснява ролята на опозиция, това е нормален демократичен процес", добави тогава Минчев.

Той беше председател на предишния парламент, но бе свален с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Това събитие бе тест за новото мнозинство, което след това свали и правителството на Кирил Петков.

Партия "Продължаваме промяната" смята, че заради брилянтната му работа в предишния парламент, както и заради личните му качества и експертизата, Никола Минчев е най-достойният кандидат за председателския пост в следващото Народно събрание, се посочва в съобщението на ПП.

По принцип председателят на парламента се излъчва от първата политическа сила, защото тя е тази, на която се пада отговорността първа да се опита да събере мнозинство за сформиране на правителство. Още в изборната нощ на 2 октомври ПП заявиха, че признават победата на ГЕРБ и вотът им отрежда ролята на опозиция в новия парламент.

Друго решение, взето от най-висшия партиен орган на ПП, беше номинацията на Андрей Гюров за председател на парламентарната група на ПП. Той заемаше същата позиция и в 47-ото Народно събрание, където демонстрира изключителните си лидерски умения и харизма, допълват от партията.

mediapool.bg