Кламер БГ - Новини: ПП-ДБ обжалва решението на ЦИК за изборните протоколи

ПП-ДБ обжалва решението на ЦИК за изборните протоколи

България

|
Ср, 22 Фев 2023г. 18:46ч.
ПП-ДБ обжалва решението на ЦИК за изборните протоколи

ПП-ДБ обжалва решението на ЦИК за изборните протоколи

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) внесе в Административен съд - София град жалба срещу решението на ЦИК в протоколите за предстоящите избори на секционните комисии да не се записват в отделни графи резултатите от машинното и от хартиеното гласуване.

Основният аргумент срещу противоречивото решение, довело до оттеглянето

на Цветозар Томов от поста говорител на ЦИК, е компрометирането на машинния вот. С приетите от ЦИК правила става невъзможно да се направи контролно засичане между

обобщените данни от устройствата за машинното гласуване и вписаното в протокола.

В жалбата се посочва, че записването на резултатите от гласуването с машини и с хартиени бюлетини в една обща графа води до "невъзможност кандидатите и наблюдателите да осъществяват последващ анализ на изборните резултати", защото те няма да разполагат с данни за това колко хора са гласували с машини, както и дали всички гласове са коректно отчетени.

Вносителите на жалбата Надежда Йорданова (ДБ) и Никола Минчев (ПП) припомнят и че по закон целта, на която трябва да е подчинено всяко действие на ЦИК е гарантирането на честно и прозрачно преброяване на изборния резултат от секционните избирателни комисии, а несъобразяването от страна на даден държавен орган с целите на закона представлява превратно упражняване на власт.

Съдът има тридневен срок да се произнесе по жалбата.

Във вторник жалба срещу същото решение подадоха и от коалиция "Левицата" ("Изправи се България", АБВ и "Движение 21").

По-рано днес от ГЕРБ призоваха комисията да преосмисли решението си. Позицията на партията дойде, след като по-рано тази седмица издигнатите от ГЕРБ членове на бяха "за" решението. В понеделник то беше прието с гласовете на двама от общо тримата от предложените от ИТН членове на ЦИК, както и от всички, издигнати от партиите в т.нар. "хартиена коалиция" (ГЕРБ, БСП и ДПС) от 48-ото Народно събрание, която на практика обезсмисли машинния вот, превръщайки устройствата в принтери за нов вид бюлетини, които да се броят на ръка заедно с традиционните хартиени бюлетини.

mediapool.bg