Кламер БГ - Новини: МВР оспорва прокуратурата: Имаме ръст на всички разследвания

МВР оспорва прокуратурата: Имаме ръст на всички разследвания

България

|
Ср, 22 Фев 2023г. 19:14ч.
МВР оспорва прокуратурата: Имаме ръст на всички разследвания

снимка БГНЕС

"Спад няма. Има огромен ръст на досъдебните производства по всички линии. В момента работим по още такива, касаещи организирани престъпни групи, които скоро ще бъдат завършени". Това каза пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър в служебното правителство Иван Демерджиев, оспорвайки изнесените по-рано през деня данни от прокуратурата.

В сряда сутринта прокуратурата каза, че се наблюдава чувствителен спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност в България, като в частност бе посочено разкриването на организираните престъпни групи от МВР. Това е стара теза на главния прокурор Иван Гешев, който неведнъж е свързвал закриването на Специализираната прокуратура с очакването си престъпността в България да се върне на равнищата от 90-те години на миналия век.

До този момент няма нито едно убедително доказателство в полза на тезата на главния прокурор.

Друга често повтаряно твърдение на ръководството на прокуратурата е, че МВР и спецслужбите са единствените отговорници за разкриването на престъпността в страната. В същото време прокуратурата разполага с огромен ресурс от скъпоплатени от данъкоплатците следователи, чийто потенциал явно не се използва.

По темата за борбата с нелегалната миграция Демерджиев заяви, че работата на МВР е да не допуска мигрантите да преминават през България "като на парад, както е било до вчера".

Той съобщи, че в сряда е имал среща с представител на Европейската комисия, с когото са обсъдили как да бъде обезпечена технически границата.

"Комисията най-сетне разбира, че това е въпрос на солидарност и общ ангажимент на всички държави", добави министърът, като отчете, че има обещание на страната ни да бъде помогнато с много повече като ресурс и техника.

"Смятаме да снабдим границата с дронове, които освен за всичко друго ще следят и за действията на нашите служители на границата. В момента, в който заработят, корупцията ще слезе на нива много близки до нула", каза Иван Демерджиев.

България настоява ЕК да плати за построяване на нова по-сигурна ограда по границата с Турция, но комисията предлага единствено пари за нова техника и изпращане на служители на Европейската служба за гранична охрана Фронтекс.

Според Демерджиев България е една от най-активните държави в ЕС, която повдига темата за разследване на каналджийските групи от Турция до Западна Европа. "Ние сме моторите на това да се обединим всички, да си обменяме информация и чрез координацията на Европол да се борим по-успешно с този проблем", каза Демерджиев.

Той отбеляза, че опитите да се проникне на нашата територия са безпрецедентно големи - два пъти по-големи от най-големите през годините назад. Мигрантите, които са успели да проникнат, обаче са "нищожно количество", твърди българският министър.

Във връзка с изборния процес и недопускането на нарушения Иван Демерджиев заяви, че отдавна са дадени указания да се засили оперативната работа със сътрудници и доверени хора, както и работата със специални разузнавателни средства. Министърът съобщи още, че във всяка една областна дирекция е направен анализ за рисковите секции.

mediapool.bg