Кламер БГ - Новини: Забранява се вносът на еднократни пълнители с флуорни газове

Забранява се вносът на еднократни пълнители с флуорни газове

България

|
Ср, 22 Фев 2023г. 19:19ч.
Забранява се вносът на еднократни пълнители с флуорни газове

Забранява се вносът на еднократни пълнители с флуорни газове

Забрана на вноса на флакони, бутилки и цистерни с флуорсъдържащи парникови газове, които са за еднократна употреба, одобри правителството на заседанието си в сряда. То прие промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които следващият парламент ще трябва да приеме. Ще бъде забранена и онлайн продажбата на такива контейнери, както и рекламата на такива, без да са изпълнени определени изисквания.

Със забраните се цели преустановяване на случаите на нелегално доставяне на флуорсъдържащи парникови газове в контейнери за еднократна употреба за дистрибуция и употреба на територията на страната.

В същото време се предвижда намаляване на административната тежест върху чуждестранните лица - оператори на средни горивни инсталации и оператори на инсталации с употреба на разтворители. От тях вече няма да се изискват документи за правния им статус при регистрация на тези инсталации, както и за платена такса, когато тя е платена онлайн.

С новите текстове се прилага регламент на ЕС и се определят органите за надзор на пазара и техните правомощия по отношение на: качеството на бензиновите и дизеловите горива; намаляването на емисиите от летливи органични съединения, които се дължат на използването на органични разтворители в някои лакове и бои и в продукти за пребоядисване на превозните средства; вещества, които нарушават озоновия слой и флуорсъдържащи парникови газове; управление на химичните вещества в самостоятелен вид, в смеси или в изделия и/или смеси.

Със законопроекта е предвидена възможност общинските програми за подобряване качеството на атмосферния въздух да се оспорват по реда на Административно-процесуалния кодекс.

mediapool.bg