Кламер БГ - Новини: ПП-ДБ и "Спаси София" представиха кандидатите си за районни кметове

ПП-ДБ и "Спаси София" представиха кандидатите си за районни кметове

България

|
Ср, 16 Авг 2023г. 17:43ч.
ПП-ДБ и "Спаси София" представиха кандидатите си за районни кметове

Селфи на Васил Терзиев с кандидатите за районни кметове на ПП, ДБ и

Седем настоящи районни кметове и 17 нови кандидати издигнаха "Демократична България" (ДБ), "Продължаваме промяната" (ПП) и "Спаси София", които се явяват заедно на местните избори в София.

Трите партии, заедно с неправителствената организация "Епиът на София", застанаха заедно зад кметската кандидатура на предприемача Васил Терзиев. В сряда обявиха и името на коалицията си за местните избори в столицата - "Обединени за София". До края на месеца трябва да е готова и листата зо общински съветници, която ще се води от настоящия общшинар и лидер на "Спаси София" - Борис Бонев.

Бонев: Врагът е ясен

"Срещу нас имаме много коварен враг и това е ГЕРБ", обяви при представянето на номинираните за районни кметове лидерът на "Спаси София" Борис Бонев.

И той, и кандидатът за кмет Васил Терзиев обясниха, че няма да си спестят критиките срещу партията, която в последните 18 години управлява София. Общото управление на национално ниво между ГЕПБ и ДБ-ПП нямало да смекчи тона срещу управляващите от ГЕРБ в столицата. "Ще критикуваме всичко, което не е направено. Ще ревизираме всичко, което трябва. Това обаче няма да е само кампания на отрицанието", обясни Терзиев. По думите му освен да се казва, че управлението на местно нивон не е добро, ще се дават и решения на проблемите.

"Атаките няма да спрат. Никой не е очаквал, че ще ни посрещнат с цветя и рози на червения килим и ще ни дадат ключа от общината. Няма какво да направим срещу активните мероприятия", коментира още Терзиев. През последните седмици той е атакуван персонално заради това, че семейството му е работило в Държавна сигурност.

Всички зад кандидатурите

Седем от кандидатите за районни кметове са номинирани от "Продължаваме промяната", 8 - от "Спаси София" и 9 - от "Демократична България". Първоначално от коалицията обясняваха, как 24-те района ще бъдат разделени поравно между трите партии, участващи в обединението.

В сряда Васил Терзиев обясни, че по подобен начин - равнопоставено, ще бъде подредена и листата за общински съветници. Всички партии обаче заставали зад избраните кандидати както за районни кметове, така и за общински съветници. "А ако има проблеми с някого, всички носим отговорност", добави Терзиев.

Седем действащи кметове

Сред кандидатите за районни кметове на "Обединени за София" има 7 действащи такива. Петима от тях бяха издигнати на предходните избори от ДБ. Формацията сега ги предлага за втори мандат. Това са Трайчо Трайков в район "Средец", Константин Павлов в "Лозенец", Ангел Стефанов в "Овча купел", Димитър Божилов в "Триадица" и Георги Илиев в "Слатина".

За нов мандат от "Спаси София" е предложен и кметът на "Изгрев" Делян Георгиев. На предходните избори той беше кандидат на БСП, но беше изключен от партията заради несъгласие с ръководството.

За нов мандат е предложена и кметицата на "Кремиковци" Лилия Донкова. На предходните избори тя беше независима, а сега е предложена от ПП.

От настоящите кметове на ДБ двама не получават номинации от формацията. Кметът на район "Студентски" Петко Горанов не попада в списъка, защото районът е "преотстъпен" от ДБ на ПП. Преди дни Горанов обяви, че ще се кандидатира като независим.

Нови лица

Кандидат за "Студентски" от коалицията "Обединени за София" е Еней Енчев, който се представи като човек с опит в предприемачеството. Той е предложен от "Продължаваме промяната".

Останалите нови лица сред номинациите за районни кметове са адвокати, предприемачи, местни активисти. Сред приоритетите на повечето беше подобряването на средата за живот - ремонт на тротоари, на улици, почистване на кварталите, подобряване на транспортните връзки, спиране на презастрояването, ред в паркирането.

Кандидатите бяха представени с кратки видеа, в които отговаряха на въпроси като "Кога за последно се сблъска с проблемите на рйона?". Сред най-честите отговори беше някакъв инцидент, свързан с разбити тротоари или улици - падане, изкълчен глезен, спъване в разбити плочки.

Списъкът с кандидатите за 24-те столични района:

Номинирани от "Демократична България"

Трайчо Трайков - "Средец"

Константин Павлов - "Лозенец"

Ангел Стефанов - "Овча купел"

Димитър Божилов - "Триадица"

Георги Илиев - "Слатина"

Владислав Владимиров - "Нови Искър"

Георги Атанасов - Банкя

Момчил Даскалов - "Сердика"

Румен Димитров - "Надежда"

Номинирани от "Продължаваме промяната"

Георги Кузмов - "Оборище"

Георги Тодоров - "Люлин"

Димитър Петров - "Красна поляна"

Еней Енчев - "Студентски"

Ивайло Кукурин - "Младост"

Лилия Донкова - "Кремиковци"

Ясен Русев - "Искър"

Номинирани от "Спаси София"

Делян Георгиев – "Изгрев"

Румен Костадинов - "Връбница"

Цвета Николова - "Красно село"

Зарко Клинков - "Витоша"

Кристиян Христов - "Подуяне"

Милена Алексиева - "Панчарево"

Емил Бранчевски - "Илинден"

Станислав Илиев - "Възраждане"

Биографиите на кандидатите може да видите тук.

mediapool.bg