Кламер БГ - Новини: “Бащата на беналгина“ проф. Шекерджийски предложен за орден “Стара планина“

“Бащата на беналгина“ проф. Шекерджийски предложен за орден “Стара планина“

България

|
Ср, 16 Авг 2023г. 18:43ч.
“Бащата на беналгина“ проф. Шекерджийски предложен за орден “Стара планина“

Проф. Рахамин Шекерджийски има 80 разработки на лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката, сред които и беналгина - хапчето против болка.

Правителството предложи на президента да награди фармацевта проф. Рахамин Шекерджийски, известен като “бащата на беналгина“, с най-високото държавно отличие – орден “Стара планина“, първа степен.

Проф. Шекерджийски е изтъкнат учен в областта на фармацията с над 66 години трудов стаж. Роден е в Дупница през 1934 година. Той е дарител на училища, детски градини в Дупница, както и на футболния клуб в града.

Неговият принос за фармацията включва близо 80 разработки на лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката, сред които и беналгина - хапчето против болка.

Завършва фармация във Висшия медицински институт в София през 1956 г. и химия в Софийския университет през 1968 г. Целият му професионален път като преподавател и учен преминава във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София (1969-2004). Основава и ръководи катедра по "Промишлена фармация“ (1986-2002).

Професор Шекерджийски дарява родната си къща в Дупница на общината с желанието да бъде обявена за Музей на фармацията в Дупница и да се използва за научни цели от ученици, учени и специалисти в областта на фармацията.

Номинацията на проф. Рахамин Шекерджийски беше подкрепена и с декларация на местния общински съвет в Дупница.

mediapool.bg