Кламер БГ - Новини: Синдикат “Защита“ заплаши Хинков с протест и искане на оставка заради заплатите в Спешна помощ

Синдикат “Защита“ заплаши Хинков с протест и искане на оставка заради заплатите в Спешна помощ

България

|
Ср, 16 Авг 2023г. 17:49ч.
Синдикат “Защита“ заплаши Хинков с протест и искане на оставка заради заплатите в Спешна помощ

Синдикат

Синдикат “Защита“ заплаши министъра на здравеопазването Христо Хинков, че ако до 21 август няма удовлетворително решение за повишението на заплатите в Спешна помощ, ще излезе на протест пред министерството и ще му поиска оставката. Напрежението е провокирано от липсата на яснота как ще бъдат разпределени гласуваните с бюджета за 2023 г. допълнителни 30 млн. лева за заплати в РЗИ и Спешна помощ. По въпроса има противопоставяне между различни организации, представляващи работещите в системата на Спешна помощ. Последно от КНСБ настояха въпросът да се обсъжда на отраслов съвет.

“Близо 3 седмици Министерство на здравеопазването не може да разпредели прословутите 30 млн.лв. Дали не може или не иска е съвсем отделен въпрос, но по този начин създава предпоставка за драстично увеличаване на социалното напрежение сред работещите в Центровете за спешна медицинска помощ. Размотавания под формата на събиране на Тристранни съвети не ни устройват, защото в 2/3 от Центровете в страната сме получили подкрепата на местните синдикални организации на КНСБ и КТ “Подкрепа“, заявиха от синдиката.

От синдиката предлагат на министъра среща на 21 август от 11 часа, за да обсъдят направените предложения за увеличение на заплатите и евентуално да се подпише споразумение. От “Защита“ посочват, че ако дотогава не бъде взето окончателно решение относно увеличението на заплатите, ще организират протести пред МЗ и ще поискат оставката на министър Хинков.

На среща със здравния министър в началото на миналата седмица от синдикат "Защита" поискаха шофьорите в Спешна помощ да получат най-голямо увеличение на заплатите, тъй като досега са били най-ощетени при предходни увеличения на възнагражденията в системата.

Предложението на "Защита" е шофьорите в Спешната помощ да получат 600 лева повишение, фелдшерите - 500 лв. , лекарите – 400 лева, медицинските сестри – 330 лв., парамедиците – 350 лв., а санитарите – 160 лв . От синдиката уточниха, че с така предложените суми пропорциите в системата ще се запазят, тъй като с 400 лева отгоре лекарската заплата ще достигне 3000 лв., а с допълнителните 600 лева шофьорите на линейки ще получават по 1600 лв.

Срещу предложението на "Защита" обаче възрази д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП). По думите ѝ така заплатата на шофьора се приравнява и дори надвишава заплатата на парамедика, а те не са взаимно заменяеми, за да получават еднакви пари. От КНСБ пък настояха за свикването на отраслов съвет по въпроса. Така окончателно решение все още няма, което допълнително нагнетява напрежението.

mediapool.bg