Кламер БГ - Новини: Още от началото на протестите прокуратурата разследва опит за преврат

Още от началото на протестите прокуратурата разследва опит за преврат

България

|
Вт, 20 Юли 2021г. 14:16ч.
Още от началото на протестите прокуратурата разследва опит за преврат

Снимка: БГНЕС

Дело за опит за преврат и насилствена смяна на властта е образувано дни след началото на гражданските протести миналата година. Това се е случило на 13 юли, а основен заподозрян по него е хазартният бос Васил Божков. В рамките на това дело са прилагани СРС-та и са следени хора от протестите. Според шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова за незаконно подслушване не може да става дума.

"Предмет на разследване по делото не са гражданските протести и никога не са били", заяви тя.

Министърът откъде знае?

Прокуратурата съобщи за това разследване повече от година след образуването му и то след като вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че с това оправдание са подслушвани стотици хора по протестите. Според него дело по този текст от НК досега не е било образувано.

"Има такова досъдебно производство. За мен лично буди недоумение обстоятелството, че с изключение на наблюдаващите прокурори, не би следвало никой друг, бил той и министър, да е наясно с факти и обстоятелства по делото", заяви във вторник Маджарова.

По думите по това дело са прилагани СРС-та. Били изготвени и над 50 броя доказателствени средства.

"Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността", съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата е поискала множество записи на протестите от телевизиите и ги преглежда, за да установи действията на заподозрените.

Според разследващите Божков е бил ръководител на група, която имала "задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести...да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите".

Всичко е законно

Че в рамките на това дело са подслушвани хора от протестите стана ясно и от документи, публикувани от Bird.bg, както и от лидера на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев. Документи показа и адвокат Николай Хаджигенов. От тях се разбра, че сред следените е бил бившият депутат Настимир Ананиев. Друг активен протестиращ, "закачен" със СРС-та, е активистът на "ИзправиСе!" Тихомир Василев.

Прокуратурата извърши проверка и не установи нищо незаконно. В понеделник бе пуснато съобщение, че няма открити нарушения.

Пак екстрадиция

Заради делото за готвен преврат прокуратурата е подала ново искане за екстрадицията на Божков у нас. Дали тя ще бъде изпълнена, не се знае.

Още през миналото лято прокуратурата пусна разговори от СРС-та с участието на Божков и го посочи като основен организатор на недоволството. В тях той обсъждаше протестите с журналиста Огнян Стефанов и депутата от БСП Александър Паунов.

mediapool.bg