Кламер БГ - Новини: Завой: Спецпрокуратурата заговори за пране на пари в "Барселонагейт"

Завой: Спецпрокуратурата заговори за пране на пари в "Барселонагейт"

България

|
Вт, 20 Юли 2021г. 16:49ч.
Завой: Спецпрокуратурата заговори за пране на пари в "Барселонагейт"

Къщата в Барселона, Снимка: Ел Периодико

Специализираната прокуратура води дело за пране на пари по аферата "Барселонагейт". Бившият премиер Бойко Борисов е давал обяснения, когато то е било на етап проверка. След образуване на разследването той не е бил викан. Това съобщи във вторник шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Тя уточни, че проверката е започнала още миналата година. В момента се чакат резултати от назначена експертиза, чиято цел е да покаже произход на парите. Към момента обвиняеми по това дело няма.

Това е първият път, в който прокуратурата говори открито за това дело. Досега не се даваше никаква информация.

"Имаше предварителна проверка по случая, която прерасна в образуване на досъдебно производство. По делото тече интензивно разследване, в момента е допусната финансова експертиза, целта на която е събиране на доказателства за произхода на едни средства, тъй като делото е за пране на пари", обясни Маджарова.

Проверката започна, след като испанското издание "Ел Периодико" съобщи през миналата година, че тамошните власти разследват пране на пари, в което може да е замесено името на Борисов. Става дума за покупка на луксозна къща в Испания, в която живееше бившата манекенка Борислава Йовчева. Веднъж Борисов бе попитан дали има дете от нея и отрече.

Проверяваха се около 5 млн. евро, инвестирани през две фирми в имота и в луксозен бутик за дрехи. Това е направено през 2013 г. За собственик на имота се оябяви бизнесменът Александър Чушев, който обясни, че Йовчева живеела там по наем. Миналото лято стана ясно, че къщата се продава.

Преди десетина дни съпругът на Йовчева – бизнесменът Йордан Христов, с когото тя сключи брак малко след началото на скандала – пусна платено съобщение до БТА, в което заяви, че испанските власти са прекратили разследването. После стана ясно, че материалите са били прехвърлени в България.

От писмо, изпратено до евродепутата Елена Йончева, която преди години сезира прокуратурата по казуса, става ясно, че българското разследване се води по-напреднало. Затова е делото й е прехвърлено. Формално българската прокуратурата се занимава с евентуалното пране на пари доста по-рано от испанските власти. Едва след съобщението за испанското разследване обаче и у нас настъпи раздвижване. Въпреки това повече от година държавното обвинение упорито мълчеше за това дело.

mediapool.bg