Кламер БГ - Новини: Още 96 българи се прибраха от Израел с правителствения самолет

Още 96 българи се прибраха от Израел с правителствения самолет

България

|
Съб, 14 Окт 2023г. 09:58ч.
Още 96 българи се прибраха от Израел с правителствения самолет

Външният министър Мария Габриел посрещна на летище

Деветдесет и шест души, повечето от които с българско гражданство, и някои с израелско - членове на семейства, кацнаха успешно в София около 1 часа на 14 -ти октомври с полет на правителствения самолет "Еърбъс" от Тел Авив. Това съобщи Министерството на външните работи на България.

На летището, както при предишните 3 осъществени полета, пристигащите бяха посрещнати от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

"България беше първата държава, която помогна на нуждаещите се от помощ българи да се приберат. Водим се от две неща - грижата към сънародниците ни и координирани действия", заяви часове преди това вицепремиерът Габриел в парламента.

Мария Габриел и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков дадоха съвместно изявление. Двамата посочиха, че работят в пълна координация на действията си.

"Казали сме от ден първи, че правителственият самолет ще осъществява полети докато е възможно и докато имат нужда сънародниците ни", заяви Мария Габриел.

Правителството е имало готовност да изпрати и втори самолет още вчера, но не е имало достатъчно пътници за полета и по тази причина не е излетял, каза транспортният министър Георги Гвоздейков.

"Имахме разрешение, но информацията, която получихме от посолството в Израел е, че няма достатъчно хора, за да напълним самолета. От тук нататък, когато има необходимост, когато се съберат хора и няма алтернативен транспорт от съответните авиокомпании, които летят до там, ние ще се отзовем отново", коментира Гвоздейков пред Нова телевизия.

От външно министерство напомнят, че в посолството ни в Тел Авив работят два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно.

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на consulate.telaviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: crisis@mfa.bg и на телефони:

+359 2 948 24 04

+359 2 971 38 56

mediapool.bg