Кламер БГ - Новини: Борисов призова лидерите на ПП да внимават в изказа, Петков му отговори, че "Батальонът се строява" е стар хит

Борисов призова лидерите на ПП да внимават в изказа, Петков му отговори, че "Батальонът се строява" е стар хит

България

|
Съб, 14 Окт 2023г. 19:20ч.
Борисов призова лидерите на ПП да внимават в изказа, Петков му отговори, че "Батальонът се строява" е стар хит

Борисов призова лидерите на ПП да внимават в изказа, Петков му отговори, че

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов придова лидерите на "Продължаваме промяната" (ПП) да са "по-внимателни в изказа", защото иначе може да се стигне до нов вот на недоверие и предсрочни избори. Това стана по време на предизборна среща на Борисов с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Шумен.

"Вчера гледах страхотният възторг на колегите от "Продължаваме промяната" и истински се забавлявах, защото броих, броих, броих - от 240 бяха около 30-ина човека, хем им казах, че много важно нещо в политиката е математиката, аритметиката. Ако не сме ГЕРБ и ДПС, как ще застанат да кажат - ние сме успешни? Как ще си припишеш 62 промени благодарение на 30 депутата, ако не са ГЕРБ и ДПС", попита Борисов, цитиран от БТА.

В петък съпредседателят на ПП Кирил Петков приписа заслугите за неуспеха на вота на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. "Ние показахме какво значи истинско лидерство. (...) Горд съм, че с 63 депутата с ясна визия успяхме да постигнем 62 реформи", каза Петков, визирайки изпълнените цели за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Днес в Шумен Борисов отговори, че е логично да се каже: "Ние заедно направихме тези промени. Но да кажеш ние ги направихме, а ония двамата искат да се правят на интересни, просто е нагло и не е вярно. Ако не се коригирате предстои нов вот и ще ви строим пред нашата стая, ако искате, ако не искате, отиваме на избори".

"Да бъдат малко по-внимателни в изказа, защото ние сме честолюбиви, първа политическа сила сме", призова Бойко Борисов.

Кирил Петков: "Батальонът се строява" е стар хит

"Батальонът се строява" вече е стар хит и не е толкова актуален. Ако продължаваме да ковем реформи, по начина, по който го правим през последните 60 дни, се радвам, че ГЕРБ ги припознават. Но никой няма да ме строява пред никого."

- така съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на Бойко Борисов на предизборна проява в Пловдив.

Той каза, че се радва, че ГЕРБ приемат постигнатите успехи. "Реформите, за които се надявахме през последните 10 години, се случиха и с техните гласове", добави Кирил Петков.

"Самите законопроекти бяха заложени в Плана за възстановяване и устойчивост от миналия редовен кабинет, сега заедно ги гласувахме. А че текстовете ги изчистихме заедно и те ги подкрепиха, това е неоспорим факт", каза съпредседателят на ПП.

Той отбеляза, че много би се радвал през следващите две седмици да си говорят за идеи и за това как кандидатите биха решили проблемите на съответния град.

Борисов обиден, че не е посрещнат от кмета на Шумен

Бойко Борисов обяви, че е тъжен и изненадан, че кметът от ГЕРБ на Шумен в продължение на два мандата Любомир Христов не го е посрещнал при пристигането му в града и не присъства на предизборната среща.

По този начин най-вероятно Любомир Христов демонстрира несъгласието си, че е пренебрегнат за сегашните местните избори, на които ГЕРБ заложи на бившия депутат от ДПС и настоящ ректор на Шуменския университет проф. Георги Колев. Той не е член на ГЕРБ и е издигнат от гражданската квота.

"С кое го засегнах, още преди половин година му казах, че искаме да променяме нещата. За 20 години се изчерпахме. Можеше да каже: Аз съм сърдит на партията, не ми харесват колегите, но беше длъжен да каже "Здрасти, Бойко"!. Криво ми стана, защото не го очаквах", каза Борисов по адрес на Христов, който е бил и два пъти депутат от ГЕРБ.

ГЕРБ застана зад бивш депутат от ДПС в Шумен

Борисов се обърна към кандидата на ГЕРБ за кмет на Шумен проф. Георги Колев и присъстващите в залата с думите: "Ако станеш кмет, ангажиментите за стадиона, за хиподрума остават. Ако не станеш кмет, ще дойдат след няколко години да се молят да станеш кмет, защото пред очите ми провалиха много неща в държавата".

Лидерът на ГЕРБ пожела на проф. Колев да стане и академик: "Ако един ден станеш министър на образованието, можеш да станеш и академик. Такава е модата". Борисов очевидно визираше премиера акад. Николай Денков, който стана академик, докато беше министър на образованието.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че нищо не е получил даром. "Сам съм си направил партия, сам съм си направил екип. След това заедно с вас сме градили, градили, градили - хубаво, лошо", каза Борисов.

Каза, че е много доволен от кметовете, които са успели да санират блокове. "За съжаление, това повече няма да се случи. Десетки блокове санирахме, сега това приключи. Много неща няма да ги има. Най-важното в политиката да гарантираш финансиране. 3 години нямаме План за възстановяване и устойчивост", добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ попита защо за всичките три години, откакто той не е във властта, тези, които са я упражнявали не са поправили грешките на ГЕРБ.

"Три години след нас. Те са толкова неуверени и знаят, че нищо не се направили. Нинова беше вицепремиер и министър, защо не оправи нещата. Защо за тези 3 години не поправиха нашите грешки? Една грешка да бяха поправили", каза Борисов.

Общо 11 са кандидатите за кмет на Шумен, а листиге за общниски съветници са 18 за предстоящите местни избори на 29 октомври.

Кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" е Николай Колев.

ДПС също издига свой кандидат и това е Сунай Исуф. Обикновено вотът за кмет на Шумен се решава от подкрепата на ДПС на втория тур на изборите.

mediapool.bg