Кламер БГ - Новини: Още 9 специалности може да станат защитени

Още 9 специалности може да станат защитени

България

|
Пет, 09 Дек 2022г. 13:51ч.
Още 9 специалности може да станат защитени

Още 9 специалности може да станат защитени

Нови 9 специалности да влязат в списъка на защитените от държавата за 2023/2024 учебна година, предлага Министерството на образованието и науката. Списъкът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН.

Седем от специалностите са от професионално направление "Строителство" - "Строително дърводелство", "Строително тенекеджийство", "Вътрешни облицовки", "Покриви", "Метални конструкции", "Сухо строителство" и "Строител на релсови пътища и съоръжения към тях". Останалите две са "Класически инструменти" за професия "Лютиер" от професионално направление "Приложни изкуства и занаяти" и "Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия" от професионално направление "Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи".

С тях за защитените от държавата специалности ще станат общо 60. В списъка влизат уникални като съдържание специалности, които се преподават в не повече от четири училища в страната. Статутът им дава право да се сформират паралелки с малко ученици – поне 9.

От списъка със защитените специалности излиза "Дограма и стъклопоставяне", тъй като вече не отговаря на критерия за уникалност по териториален признак.

Актуализира се и списъкът със специалности, по които се очаква недостиг на кадри. В него влизат "Дърводобив", "Механизация на горското стопанство", "Основни и довършителни работи", "Строителство и архитектура", "Програмно осигуряване" от професионално направление "Компютърни науки" и "Логистика на товари и услуги".

Така специалностите с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда ще станат общо 84. За обучение по тях могат да се сформират паралелки с поне 12 ученици.

Списъците са актуализирани с предложения от национално представителните работодателски организации и министерствата. Предвижда се да се прилагат от учебната 2023/2024 година за учениците, приети в VIII клас.

mediapool.bg