Кламер БГ - Новини: Австрийският президент разкритикува ветото за Шенген

Австрийският президент разкритикува ветото за Шенген

България

|
Пет, 09 Дек 2022г. 14:48ч.
Австрийският президент разкритикува ветото за Шенген

Александър ван дер Белен

Австрийският президент Александър ван дер Белен разкритикува правителството на собствената си страна за решението да блокира присъединяването на Румъния и България към шенгенското пространство.

"Вярно е, че Австрия е в трудна ситуация заради много големия брой търсещи убежище. Но блокадата на Шенген не допринася за решение", написа той в "Туитър", цитиран от "Ройтерс". Президентът на Австрия изрази надежда, че скоро ще бъде намерено решение чрез диалог с партньорите от Европейския съюз.

Александър ван дер Белен е дългогодишен лидер на австрийските Зелени и е част от лявото политическо пространство в страната. Австрийският премиер Карл Нехамер, който взе решението за Шенген, е представител на дясната консервативна Австрийска народна партия.

Австрия блокира приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство, докато Нидерландия гласува единствено срещу членството на България.

Аргументите на австрийското правителство бяха, че двете държави пропускат твърде много нелегални мигранти към Централна Европа, без да ги регистрират при влизането си на своя територия, както изискват европейските правила. Виена смята, че двете имат нужда от помощ, за да охраняват по-добре външните граници на ЕС. Страната обяви, че въпросът отново ще бъде поставен за разглеждане през есента на следващата година.

Не толкова обнадеждаващи за българската кандидатура обаче са коментарите от Нидерландия.

Държавният секретар по правосъдието и сигурността на Нидерландия Ерик ван дер Бюрх коментира, че проблемите на България са свързани с правата на човека и борбата с корупцията.

"Искаме да видим, че България наистина предприема стъпки в тази посока, трябва да бъдат изготвени и приети закони, а после и да започнат и да се прилагат и следващата година ще говорим отново. Законите първо трябва да бъдат приети от парламента в България, но после трябва да бъдат и приложени, защото приемането на един закон не е същото като прилагането му. След това трябва да има доклад на ЕК и ако България отговаря на изискванията, пътят към Шенген ще бъде открит”, каза Ван дер Бюрх, цитиран от БНТ.

Той изрази учудването си от подкрепата, която България е получила от Европейската комисия.

"Точно ЕК трябва да постави високо в приоритетите си правата на човека и противопоставянето на корупцията", коментира той.

Ван дер Бюрх призна, че в Съвета на ЕС е имало разочарование заради решението на Нидерландия и Австрия против разширяването на Шенген с България и Румъния, но според него двете страни имат право на собствена позиция.

Веднага след гласуването министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску извика австрийския посланик в Букурещ, за да ѝ връчи протестна нота на румънското правителство във връзка с "необоснованото и неприятелско отношение на Австрия" по въпроса за приемането на Румъния в шенгенското пространство.

Хърватия получи одобрение и ще се присъедини към Шенген от 1 януари. Летищата ѝ ще прекратят проверките по "шенгенски полети" от 26 март, съобщи Съветът на ЕС след гласуването на министрите.

mediapool.bg