Кламер БГ - Новини: Още 22 електробуса ще се движат в София

Още 22 електробуса ще се движат в София

България

|
Четв, 30 Март 2023г. 15:16ч.
Още 22 електробуса ще се движат в София

Сн. БГНЕС

Още 22 нови електрически автобуса ще се движат по линиите на градския транспорт в София. Първите превозни средства ще са за маршрутите на автобусите 23 и 100, които към момента се обслужват от стари дизелови рейсове.

"Преди години инициирах най-мащабната програма за модернизация в градския транспорт. От 2019 г. включихме и електробусите като част от усилията за по-чиста околна среда и за по-чист въздух", коментира кметът Йорданка Фандъкова при представянето на новите автобуси. Тя каза, че в момента общо 45 електробуса се движат по улиците на града.

Новите електробуси са закупени с безвъзмездни средства по Оперативната програма "Околна среда" (2014-2020). Автобусите са 8.6 метра, модерни, с много екстри, достъпни за хора с увреждания и майки с колички, с видеонаблюдение, каза кметът Фандъкова. Към всеки електробус има зарядна станция. Зареждането се извършва за около четири часа, прави се през нощта и е достатъчно за изминаването на около 170-200 км в зависимост от това дали се пуска отопление, климатизация и има задръствания. Част от новите превозни средства ще се движат и по линиите 22 и 101 от средата на април.

mediapool.bg