Кламер БГ - Новини: Дюни край Каваците станаха земеделска земя с помощта на екоминистър

Дюни край Каваците станаха земеделска земя с помощта на екоминистър

България

|
Четв, 30 Март 2023г. 16:08ч.
Дюни край Каваците станаха земеделска земя с помощта на екоминистър

Дюни край Каваците станаха земеделска земя с помощта на екоминистър

Пътят за застрояването на дюни край дългия плаж на Каваците е открит с помощта на служебня министър на екологията Росица Карамфилова. Това се случва дни преди парламентарните избори на 2 април, става ясно от пост на Тома Белев във "Фейсбук".

От него се разбира, че в сряда комисия към Агенцията по кадастър е приела картата на дюните зад плаж Каваците. Така 80% от дюните вече не са дюни, а земеделска земя, пише Тома Белев, който беше заместник-министър на екологията в правителството на Кирил Петков.

Картирането на дюните зад Каваците е поръчано в началото на 2022 г. на БАН. Извършено е от специалисти по растителни съобщества и геоморфолог, които определят дюните за дюни.

По неясни причини служебният министър на околната среда назначава ново картиране и избира петима експерти, сред които няма нито един фитоценолог, но пък има компютърен специалист.

След тяхното "картиране" през октомври дюната от снимката вече не е дюна, заедно с 80% от всички останали дюни, пише Тома Белев.

Вчера картата на дюните е приета и земеделската земя на снимката може вече спокойно да бъде застроена, допълва той.

Ето така за 15 години 2/3 от дюните у нас станаха орни земи частна собственост и са застроени или готови за застрояване, завършва поста на еколога.

От Министерствто на околната среда и водите (МОСВ) излязоха с позиция по случая, в която се оправдават със законови празноти.

От съобщението става ясно, че служебният екоминистър е наредил ново картиране на терена заради "съществено разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта на посочената специализирана карта".

"Дюните биват разглеждани от една страна като местообитания на определени растителни видове и съобщества, и като геоложки и геоморфоложки образувания от друга. Тази специфика при определянето на пясъчните дюни създава предпоставки за различни интерпретации в зависимост от това коя от характеристиките, имащи отношение при определяне на наличието и вида на дюните, е водеща", обясняват от МОСВ.

Според министерството Законът за устройство на черноморското крайбрежие също е неясен в дефиницията за пясъчни дюни и позволява различни интерпретации и разнопосочни резултати. Необходимостта от прецизиране е наложителна, смятат МОСВ.

В позицията се отбелязва още, че представителят на екоминистерството е бил единственият с особено мнение и изразил несъгласие при одобряването на новата карта.

mediapool.bg