Кламер БГ - Новини: Оцветени води на Дунав край Русе вдигнаха на крак екоинспектори

Оцветени води на Дунав край Русе вдигнаха на крак екоинспектори

България

|
Пет, 08 Юли 2022г. 15:50ч.
Оцветени води на Дунав край Русе вдигнаха на крак екоинспектори

Оцветени води на Дунав край Русе вдигнаха на крак екоинспектори

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе ще проверят 25 фирми в Източната промишлена зона на града заради подадени сигнали за оцветени води в река Дунав. Това съобщиха от екоинспекцията в Русе в петък.

Обект на проверката са фирми, които изхвърлят отпадните си води в канализационен колектор, собственост на "Топлофикация Русе", който се зауства в реката.

"Колекторът на топлофикационното дружество функционира още от изграждането на централата. Топлофикационното дружество е информирало РИОСВ в Русе за 25 предприятия, заустващи отпадъчните си води в колектора", обясняват от екоинспекцията, цитирани от БТА.

Експертите са проверили вече седем дружества. Дейностите на фирмите са разнообразни - складови бази, фуражен завод, обработка на стъкла, бетонови възли и други. При необходимост и по преценка на експертите ще бъдат взети водни проби.

Резултатите от инвентаризацията ще бъдат обобщени до края на месеца. Предвижда се през този период и проверка за спазване условията на комплексното разрешително от "Топлофикация Русе".

mediapool.bg