Кламер БГ - Новини: Започва проверка за търговия с влияние в МВР след катастрофата в София

Започва проверка за търговия с влияние в МВР след катастрофата в София

България

|
Пет, 08 Юли 2022г. 16:03ч.
Започва проверка за търговия с влияние в МВР след катастрофата в София

Започва проверка за търговия с влияние в МВР след катастрофата в София

След тежката катастрофа в София, при която загинаха две млади жени, прокуратурата е започнала проверка за търговия с влияние и нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, съобщиха от държавното обвинение.

Ще бъде извършена проверка на КАТ-София, защото обвиняемият за катастрофата Георги Семерджиев е хващан шест пъти да шофира без книжка. има 80 отнети точки (при максимални 39 в талона) и 50 наказателни постановления за нарушения на пътните правила.

Проверката за търговия с влияние има връзка с изтеклите информации в бТВ, че полицайката от Първо районно управление Симона Радева е давала информация на Семерджиев за местоположението на пътните патрули и го е снабдявала с полицейски атрибути.

Минути преди катастрофата джипът на Семерджиев бе заснет да се движи с бясна скорост по улиците на София с включена полицейска лампа.

Прокуратурата ще проверява дали служители на МВР са нарушили, превишили или не са изпълнили служебните си задължения, както и дали са използвали своето служебно положение с цел да набавят за себе си или за другиго облага.

Ще бъде проверено и дали служители на МВР не са докладвали в прокуратурата станали им известни данни за евентуално извършени нарушения или престъпления от Семерджиев.

МВР вече започва вътрешна проверка на всички случаи във връзка със Семерджиев, за които има съмнения, че са били неглижирани от полицията. Причината е, че има данни за множество пъти, в които той е нарушавал правилата за движение по пътищата. Рашков добави, че се прави и проверка за ролята на полицайката в тежката катастрофа.

"Съвестта ми е чиста"

Полицайката Симона Радева, която е свързвана с обвинения за тежката катастрофа пред хотел "Хемус" Георги Семерджиев, коментира в профила си във Фейсбук, че съвестта й е чиста и се надява в най-скоро време истината да излезе наяве.

"Надявам се в най-скоро време истината да излезе наяве. След което всички да си сърбате попарата от написаното по мой адрес, без дори да сте запознати и да сте видяли нещо с очите си! Както и тези със заплахите към мен за живота и здравето ми, ще си понесете последствията!", коментира Радева.

"Никой от вас не е съдия, за да съди, още повече, когато не е видял и не знае какво се е случило! Бъдете живи и здрави всички "злобни човечета" и се събудите малко, абстрахирайки се от статии, които всеки един може да напише и да раздухва! Спете спокойни вие и дано вашата съвест е чиста, когато заплашвате и се заканвате да отнемате нечии живот заради слухове! На мен съвестта ми е чиста!", написа още тя.

Преди ден министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че на полицията е известно за присъствието на жена в момента на инцидента, която е служител в МВР и има отношение със Семерджиев.

Информацията дали полицай Радева е помогнала на Семерджиев да се укрие е противоречива и не бе потвърдена от Рашков.

mediapool.bg