Кламер БГ - Новини: Швеция и SAAB отговорят на всички български условия за новия изтребител

Швеция и SAAB отговорят на всички български условия за новия изтребител

България

|
Пет, 23 Ноем 2018г. 13:43ч.
Швеция и SAAB отговорят на всички български условия за новия изтребител

Швеция и SAAB обявиха, че офертата им за нов тип изтребители отговаря на всички български условия и влиза в заложения бюджет.

"Отговаряме на всички изисквания на българското военно министерство", каза Даниел Боестад, вицепрезидент на SAAB.

Той посочи някои конкретни данни от офертата.

Предложението е за 8 изтребителя Gripen C/D и влиза в заложения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС. Първите 4 самолета ще бъдат доставени до две години след подписването на договора. Това ще позволи постигането на пълни способности за бойно дежурство по мисията ер полисинг на НАТО до 24 месеца след подписването на договора. Обучението на пилотите ще започне шест месеца преди първата доставка.

В авиобазата в Граф Игнатиево ще бъдат изградени два напълно оборудвани хангара. SAAB ще изгрaди регионаален център за поддръжка на изтребителите. Това ще даде възможност да се създадат висококвалифицирани работни места, което е свързано с т.нар. индустриално сътрудничество, съобщи специализираното издание Otbrana.com.

В момента България избира нови изтребители между три оферти: на САЩ и "Lockheed Martin" за последната модификация на F-16 - блок 72, известна като Viper (V), на Швеция и SAAB за "Gripen" и на Италия за втора ръка "Eurofighter".

Таванът на поръчката за най-малко 8 изтребители е 1.8 млрд. лева с ДДС. Предвижда се договорът да е междуправителствен.

Офертите вече бяха анализирани от експертна група. Сега работи, втора политико-военна комисия, чиято задача ще бъде да се опита да подобри офертите и да събере цялата нужна информация за оценяването им. Решението обаче ще бъде политическо.

Според различни източници в момента офертата на американците се смята за фаворит. Основният й съперник ще бъде предложението на Швеция и SAAB за Gripen. Предвид непрекъснатите коментари на правителствени представители, според които България иска да закупи нови изтребители, офертата за втора ръка "Eurofighter" остава на заден план.

По-рано тази седмица от "Lockheed Martin" казаха, че няма да могат да отговорят на изискването на българското правителство за доставяне на първите изтребители F 16 до две години след евентуалното подписване на договор.

Според източници от комисията към момента няма "идеална оферта" и всичко подлежи на доуточняване.

MO oбяви обаче, че е готово да предоговори повечето условия на бъдещата сделка, ако това е необходимо.

mediapool.bg