Кламер БГ - Новини: Демократична България настоява за е-вот и гласуване по пощата

Демократична България настоява за е-вот и гласуване по пощата

България

|
Пет, 23 Ноем 2018г. 17:12ч.
Демократична България настоява за е-вот и гласуване по пощата

Седмица след като стана ясно, че управляващите се готвят да отменят електронното гласуване, извънпарламентарната коалиция "Демократична България", която няма право на законодателна инициатива, предложи на парламента два проектозакона.

Формацията предлага законодателно решение за въвеждане на дистанционно електронно гласуване за изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Демократична България внесе и алтернативен законопроект за гласуване по пощата и призовава мнозинството да не ограничава правото на гласуване на стотиците хиляди избиратели зад граница.

Според коалицията, ако управляващите нямат капацитета да въведат електронно гласуване, то те тогава трябва да въведат гласуване по пощата.

През юли 2018 г. Европейският парламент гласува нови правила за провеждане на избори за членове на Европейския парламент, като включи електронното гласуване и гласуването по интернет, предварителното гласуване и гласуването по пощата като възможност за насърчаване на участието на гласоподавателите в Евроизборите.

mediapool.bg