Кламер БГ - Новини: Валери Симеонов: Нямам високо мнение за работата на ДАНС

Валери Симеонов: Нямам високо мнение за работата на ДАНС

България

|
Пет, 23 Ноем 2018г. 18:27ч.
Валери Симеонов: Нямам високо мнение за работата на ДАНС

Бившият вицепремиер Валери Симеонов не вижда основания да се притеснява от евентуални нарушения при изграждане на преградното съоръжение по границата с Турция, за каквито съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, позовавайки се на доклад на ДАНС. Цацаров обяви в четвъртък вечерта в "Шоуто на Слави" по бТВ, че сега се прави цялостна експертиза на място и ако констатациите на ДАНС за завишени цени се потвърдят, ще има обвиняеми министри и областни управители.

"Това е работата на прокуратурата - да се проверява и да се установява има ли такова нещо, или няма. Аз доколкото съм имал контакт с областните управители, не видях такова нещо, не съм проверявал подробно, но и не допускам. Смятам, че хората си свършиха работата добре", коментира Симеонов пред репортери в петък.

ДАНС не е институцията, която може да определи дали има престъпление или не. Аз също съм контактувал с ДАНС и нямам много високо мнение за работата на ДАНС, каза още лидерът на НФСБ, който от два дни се върна като депутат в парламента.

"Всичко ще се провери, ще се установи, не го приемам като факт. Затова се прави допълнителна проверка, втора проверка", допълни Симеонов и отбеляза, че Цацаров не е казал нито дума за него.

Той уточни, че областните управители са тези, които са сключвали договори за възлагане изграждане на оградата. "Аз бях може би причината за бързото изграждане на оградата в рамките на година и половина, тъй като успяхме да прокараме в Народното събрание с колегите от другите парламентарни групи решение да става с директно възлагане, да не се минава по процедурата за обществена поръчка, защото тогава ни бяха нападнали огромни тълпи бежанци. И слава Богу, това решение се прие и се даде възможност за по-бързо изграждане на оградата", коментира Симеонов.

Самият той не допуска да е имало нарушения: "Работата на прокуратурата е да проверява и установява има ли неизгодни договори. Аз доколкото съм имал контакт с областите управители, не видях такова нещо, не съм проверявал подробно, но и не допускам".

Според него сегашните областни управители и тези от предишното правителство на Бойко Борисов сап си свършили добре работата и оградата е завършена в началото на 2017 г.

По думите му интересът на прокуратурата трябва да се насочи там, където има съмнение или доказателства за злоупотреби и разминаване в цените, но самият той нямал информация за такова разминаване. На места дари са извършени повече строителни дейности отколкото са били платени, каза Симеонов.

"По всяка тема, по която съм бил активен и има някакви резултати, дай Боже да се правят проверки и да се установи има ли нарушение, няма ли", допълни той.

Накрая Валери Симеонов направи и следния коментар: "И още нещо - не може един гологлав чалгар да се изживява като съдия в България и да раздава присъди. И това също го имайте предвид".

Визираният от него "гологлав чалгар" е Слави Трифонов, който от доста време е заел позата на безпощаден народен трибун срещу управлението, но тази седмица рязко смени позицията с две доста беззъби интервюта с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. И двамата употребиха шоуто за своя пиар, докато водещият успяваше да им опонира най-вече с жестомимика, но не и да задава неудобни въпроси.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова заявеното от главния прокурор Сотир Цацаров за нарушения при строежа на оградата е доказателство, че сигналът, внесен от депутата от левицата Елена Йончева, е имал основания.

Изграждането на оградата по границата с Турция е обект на остри конфликти и преди година БСП поиска оставките на Валери Симеонов и тогавашния вътрешен министър Валентин Радев заради филма на Елена Йончева, който според нея разкрива корупция на най-високо ниво. Управляващите отхвърлиха обвиненията, а Симеонов обвини червената депутатка, че провалила акция на МВР за залавяне на трафиканти на хора.

mediapool.bg