Кламер БГ - Новини: Не полицаите следвали Нинова, а тя тях, според Каракачанов

Не полицаите следвали Нинова, а тя тях, според Каракачанов

България

|
Пет, 23 Ноем 2018г. 15:13ч.
Не полицаите следвали Нинова, а тя тях, според Каракачанов

Не полицаите са следвали Корнелия Нинова, а тя тях. Освен това органите на реда не са пазили Нинова, както каза Цветан Цветанов, а са вардили добитъка, стана ясно от думите на силовия вицепремиер Красимир Каракачанов в петък по повод бурното възмущение на Нинова, че нейни срещи в Ямболско са преминали под засилено полицейско наблюдение. Преди ден тя съобщи как била сподиряна от полицейски патрули и при пристигането, и при срещите си с хора в региона на Странджа, където през лятото избухнаха протести заради избиването на овце и кози вследствие на зараза от чума.

"Били са двама полицаи с една патрулка. Те не са я следвали, бяха там. На практика тя ги следва като отива при тях", разясни Каракачанов пред репортери в парламента.

Неговата версия се разминава с тази, изложена преди ден от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов – че органите на реда на гарантирали сигурността на опозиционната лидерка.

"Напоследък БСП паднаха много ниско в опитите си да клатят властта. Днес популизмът им взе нов връх. Корнелия Нинова твърди, че е била следена от органите на реда по време на партийните й мероприятия. Тя явно не си дава сметка, че такава е практиката и всичко се прави с цел нейната сигурност да бъде гарантирана", заяви Цветанов в четвъртък вечерта по време на среща с представители на Старейшини ГЕРБ-София.

На следващата сутрин обаче от думите на Красимир Каракачанов се разбра, че полицията е вардила добитъка, а не Нинова:

"Полиция имаше, и то по една патрулка от месните РПУ. Контролираше се да не би заразените животни да се изнесат и оттам да плъзне заразата. Във въпросното село, в което беше Корнелия Нинова и в съседните села имаше патрули, за да не се изнася заразеният добитък. Никой не е следил никой".

След това Каракачанов припомни: "Корнелия Нинова си позволи да излъже пред журналистите и след това се отрече, разбира се. Излъга, че се избива добитъкът в Странджа, за да се принудят хората да се изселят", продължи вицепремиерът и припомни твърдения на Нинова отпреди няколко месеца: "Точните й думи бяха: "Нали четете, че на Безмер нощно време кацат самолети с нелегални мигранти" - са гнусна лъжа. Тогава поисках проверка от ДАНС, макар че на мен ми е ясно, че не просто няма как да кацне, а няма как да излети нито един самолет, на което и да е военно или бивше военно летище, без аз да знам".

"Това е мащабна лъжлива кампания, част от кампанията за фалшивите новини, с които се целеше да се дестабилизира положението", заяви в заключение Каракачанов.

Междувременно Корнелия Нинова съобщи, че ще "сигнализира с открито писмо всички европейски посланици за полицейщина, за авторитаризъм

и за ограничаване на права на различно мислещи, на опозиция, на граждани, които имат искания към правителството".

"Никой не е искал по закон полицейско присъствие от наша страна на всички наши срещи. Чух, че това се било наложило заради сигурността ми, защото ме пазят. Това е нелепо, от кой ме пазят, от баба Дора ли, или от ощетените хора?", попита Корнелия Нинова. Коментарът й е по повод обясненията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че такава е практиката и това се прави, за да се гарантира сигурността на Нинова.

По-рано от МВР казаха, че в района е имало полицаи само от местното РПУ, които са работили по плана на МВР-Ямбол за осигуряване на обществения ред и сигурността на гражданите.

mediapool.bg