Кламер БГ - Новини: Отнеха думата на БСП заради поискано изслушване на Борисов и Фандъкова

Отнеха думата на БСП заради поискано изслушване на Борисов и Фандъкова

България

|
Четв, 18 Фев 2021г. 13:33ч.
Отнеха думата на БСП заради поискано изслушване на Борисов и Фандъкова

БСП внася сигнал в прокуратурата срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова, след като токов удар от оголен кабел уби 16-годишно момче в София. Поводът е интервю на Фандъкова, която не изключи в случая с незаконния павилион, захранван с ток от кабела, да става дума за корупционна схема.

Междувременно социалистите поискаха премиерът Бойко Борисов и кметът Фандъкова да бъдат изслушани в парламента по казуса, който според показва корумпираното управление на ГЕРБ в София. В пленарната зала избухна скандал, приключил с отнемане на думата от опозицията чрез спиране на микрофона.

"В сигнала до прокуратурата се позоваваме на твърденията на кмета на Столична община от сутринта за това, че не изключва възможността в управляваната от нея община да има корумпирани хора, които взимат пари под масата и издават незаконни разрешителни. Не само си ги затварят, те ги покровителстват. Покровителстването на тези нарушения води до отнемане на човешки животи", каза на брифинг в парламента социалистът Христо Проданов.

"Ще настояваме за извънредно заседание на Столичния общински съвет по случая с 16-годишното момче", каза от своя страна общинският съветник от БСП Диана Томова.

По-рано в четвъртък мнозинството в парламента отново отхвърли настояването на БСП по казуса да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов и кметът Йорданка Фандъкова.

"За съжаление управляващото мнозинство в парламента всячески се опитва да скрие корупцията и истината за това как се управлява София и България. Ние ще продължим с нашите искания за изслушване на премиера Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова и нейната оставка", каза Проданов по този повод.

Премиерът не се е появявал в Народното събрание от април миналата година и дори не е виждал на живо залата в сградата на бившия Партиен дом, където депутатите се преместиха през септември.

"Искаме изслушване на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова не защото премиерът не е виждал залата на парламента, а защото такива павилиони няма как да станат без политически чадър", каза депутатът от БСП Георги Свиленски.

"Мога да ви предложа награда да обявим за някой, който има незаконен павилион без политическа подкрепа. Това няма как да се случи. Веднага ще дойдат инспекторат, ЧЕЗ, "Софийска вода" и ще го ликвидират на момента", допълни социалистът.

По думите му "сега един павилион уби дете, но такива павилиони са безброй" в София. "Това без политическа протекция няма как да се случи в Столична община. Понеже 12 години управляват ГЕРБ - 2 години кмет Борисов, 10 години кмет Фандъкова - затова искаме те да дойдат и да отговорят: има ли политическа подкрепа за тези обекти", добави депутатът.

Преди ден социалистите също настояха за изслушване на Фандъкова и Борисов. Това отново предизвика скандал между управляващи и опозиция и отхвърляне на предложението. В четвъртък сценката се разигра по сходен начин с единствената разлика, че искането беше внесено писмено като предложение за включване на точка в дневния ред на НС.

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ не прочете за какво точно е предложението на БСП, съобщавайки само, че е "за изслушване". Не спомена и имената на Борисов и Фандъкова. БСП не пропуснаха това и обвиниха ГЕРБ, че ги страх дори да изрекат името на Борисов.

"Прави ми впечатление, че вече ви е страх дори да споменете името на министър-председателя. Колеги, не ви ли е срам? Не ви ли е срам и не ви ли е неудобно да прикривате корупцията и беззаконието в страната? Не можете да го прикриете, защото всеки един български гражданин го вижда и усеща. Корупцията отнема животи. Затова искам процедура по прегласуване и призоваваме колегите да се вразумят и да подкрепят процедурата по изслушване на председателя и на зам-председателя на ГЕРБ – Борисов и Фандъкова", каза Проданов.

Последва ново гласуване, Христов отново не прочете какво е предложението на БСП, но резултатът бе същия. "За" гласуваха 52 народни представители, "против" бяха 99, а седем се въздържаха.

Последваха процедури по начина на водене на заседанието, в които депутатът Георги Свиленски попита кой покровителства беззаконието в София, Филип Попов призова водещия заседанието "да не прикрива" Борисов.

"Няма нищо страшно да споменете имената на Борисов и Фандъкова, които трябва да дойдат, за да ги изслушаме, и да разберем кой покровителства беззаконието в София. Кой разрешава незаконните павилиони? Не кой пусна кабела, а кой покровителства неззаконните обекти в София. Това интересува столичани", заяви Георги Свиленски от БСП.

Малко след това Христов отне думата на социалиста като му спря микрофона.

"Ние сме парламентарна република, недейте по този начин да отнемате думата на колеги народни представители", призова Попов.

От лявата половина на залата се понесоха и скандирания "Оставка!", а председателстващият заседанието апелира да запазят хладнокръвие, преди да премине към редовната програма на Народното събрание.

mediapool.bg