Кламер БГ - Новини: Първа оставка след трагичния инцидент с 16-годишното момче в София

Първа оставка след трагичния инцидент с 16-годишното момче в София

България

|
Четв, 18 Фев 2021г. 13:50ч.
Първа оставка след трагичния инцидент с 16-годишното момче в София

Часове след като столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че е изпратила писма до район "Триадица" със запитвания за незаконни обекти, които оставали с месеци без отговор, в петък районння кмет Димитър Божилов обяви, че Фандъкова е питала за незаконни маси, столове, реклами, билбордове, но не и за злополучните павилиони, чието захранване доведе до смъртта на 16 годишния Людмил. Момчето почина в неделя от оголен кабел, стъпвайки на тротоарна шахта. Едва, на четвъртия ден след инцидента дойде и първа оставка -

поста си напуска главният архитект на столичния район "Триадица" Иван Шишков. Шишков сам взел това решение като жест на морален акт, стана още ясно от думите на районния кмет.

Междувременно, и в четвъртък Столична общината продължи с прехвърлянето на топката по скандала и контрира с твърдение, че информация за павилионите била искана от район "Триадица" с друго писмо, а не с визираното на пресконференцията от районния кмет. Кметът на района е от "Демократична България", а още от вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова прехвърли вината по казуса към ЧЕЗ и към районната администрация. Фандъкова и днес отказа да поеме отговорност за инцидента.

"Моята отговорност като кмет е да представя на прокуратурата всички необходими документи максимално бързо, за да се установят виновните лица. Само прокуратурата може да повдига обвинения", каза тя пред bTV.

Първа оставка

Самият главен архитект на района Иван Шишков не присъства на пресконференцията. "Той е доказан професионалист и постъпва човешки", каза още Димитър Божилов. От думите му стана ясно, че Шишков не е бил на работа и затова през 2011 г. е подписан със запетайка на наречената от Фандъкова "хвърчаща бележка", която позволява свързаване на злополучния павилион в двора на болница св. "Иван Рилски" с ЧЕЗ. Кметът на район "Триадица" също смята, че този документ няма никаква правна стойност и нямало практика за издаване на подобни служебни бележки в деловодната система на администрацията.

"В медийното пространство беше изнесена информация за служебна бележка. Тази бележка е била издадена и подписана в период, когато главният архитект, който заема длъжността от 2008 година, не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричастността на този документ ще констатират разследващите органи", уточни Божилов.

А след това допълни -"Под моето ръководство такива бележки не се издават, защото тяхната правна стойност е равна на нула".

[div class='left_orange']Кой е Иван Шишков

Архитект Иван Шишков е роден е през 1963 г. Завършил е архитектура в Университета по архитектура, строителсво и геодезия в София. През 2002 г. става главен архитект на район "Банкя", а шест години по-късно – през 2008 г. се мести като глaвен архитект на район "Триадица" и от тогава неизменно е на поста.

През 2016 г. участва в конкурса за главен архитект на София, който беше спечелен от арх.Здравко Здравков.Тогава арх. Шишков предложе по-голяма връзка с гражданското общество.

Той беше застъпник на идеята на сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" да се създаде форма за проследяване на цялата процедура по приемането на един план, така че всеки да може да види развитието му включително и възраженията срещу него.

Тъй като район "Триадица" е един от аткрактивните за инвеститорите през годините е имало редица оплаквания от гражданите за разрешено строителство на сгради на близки отстояния от съседни, както и за липсата на улици в новите квартали, като "Манастирски ливади".

Арх. Иван Шишков дълги години е бил в общинския експертен съвет по устройство на територията. [class='left_orange' div]

На въпрос на Mediapool може ли арх. Шишков да не е бил в течение, че павилионите са незаконни след като от Столична община твърдят, че от 2018 г. има преписка затова, но процедурата е затлачена, кметът Божилов посочи, че няма такава информация. Самият той добави, че след инцидента със 16 годишния Людмил е научил за укритата преписка, но не се нае да коментира дали някой от предшествениците му подлива вода.

Божилов добави, че заемайки този пост е заварил отдел за контрол по строителството и преместваемите обекти реално от един човек, останалите били в болнични, майчинство и т.н. В момента този отдел бил попълнен.

"За да се премахнат незаконни обекти, ние първо трябва да знаем за тях. С встъпването ми в длъжност, изисках от началниците на отдели приоритетните преписки, които се движат. Внимателно проверих предоставените ми доклади, преписката за премахване на този обект не фигурираше там", каза още Божилов.

Фандъкова питала за незаконни маси, столове, но не и за фаталните павилиони

В четвъртък стана ясно, че администрацията на столичния кмет Йорданка Фандъкова е питала район "Триадица" за незаконни маси, столове, билборди, но не и за зпополучните павилиони, чието захранване по оголен кабел доведе до инцидента. Конкретно е изпратена таблица с 23 обекта, сред които липсват павилионите, каза Димитър Божилов, който е кмет на района, избран от "Демократична България" и заема този пост от 1 година и 3 месеца.

"За да бъдем максимално обективни, искаме да информираме обществеността за някои данни, които вчера бяха изнесени в медийното пространство. Колегите от Столична община споменаха за писма към райноната администрация с искания за информация за незаконни обекти. Район "Триадица" е отговорила на тези писма с работа на терен. Съдържа се списък с 23 обекта на територията на нашия район. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките", посочи Божилов. След това подчерта - "търговски обекти, предмет на обществена дискусия не фигурират в този списък".

Реално кметът на Столична голяма община Йорданка Фандъкова в сряда прехвърли вината за инцидента на ЧЕЗ и район "Триадица", като посочи, че единствено район "Триадица" и район "Панчарево" не отговарят на писмата й за предоставяне на данни за незаконни обекти на териториите им.

Минути след като Димитър Божилов осветли факта, че Столична община не е питала в писмата за злополучните павилиони, от пресцентъра на Йорданка Фандъкова, реагираха с уточнения, твърдейки че имало и друго писмо.

"Главният архитект на София е изпратил до кметовете на райони и техните главни архитекти две писма. Едното е за проверки на всички обекти, за които разрешенията за поставяне са изтекли или предстои да изтекат. А другото писмо е за проверка на обекти, за които са издадени разрешения от главния архитект на София и те са изтекли. За тях до районите е изпратен конкретен списък. Павилионите на бул. Гешов не попадат в обхвата на проверката по второто писмо, към което има приложен списък, защото те не са разрешени от главния архитект на София. Тоест те попадат в обхвата на проверка по първото изпратено писмо. Към което е изпратена празна таблица, в която да бъдат систематизирани данните от проверките".

По повод информациите на депутата от БСП Иван Ченчев, че павилионите са свързани с общински съветник от ГЕРБ, районният кмет Димитър Божилов посочи, че няма такава информация.

"Става дума да намерим и да потърсим отговорност от хората, които са виновни за смъртта на едно българско дете. Тъй като се появиха информации, че този оголен кабел е захранвал павилион на общински съветник от ГЕРБ, трябва да дойде тук Бойко Борисов в качеството си на премиер и бивш столичен кмет и лидер на ГЕРБ, както и Йорданка Фандъкова в качеството й на кмет и заместник-председател на ГЕРБ", заяви депутатът от БСП Иван Ченчев в парламента в сряда сутринта. От публичната информация до момента е ясно, че бележката за свързване на павилиона с ЧЕЗ е издадена на фирмата

"Нетуно-Пламен Бочев", която по-късно е продала павилиона на варненската фирма "Дениа 2016".

Шахтата била отваряна многократно през последните седмици

Злополучната шахта била отваряна многократно през изминалите седмици, стана още ясно от думите на кмета Димитър Божилов и зам.-кмета Христо Вълчанов. Стана ясно, че в двора на болницата има камера, която гледа към шахтата.

"Ако децата ни загиват по улиците по този начин, това е трагедия на цялата държава, не само на нашата столица", каза още Димитър Божилов.

mediapool.bg