Кламер БГ - Новини: Разрешението за "подпорната стена" на Алепу е незаконно, реши съдът

Разрешението за "подпорната стена" на Алепу е незаконно, реши съдът

България

|
Четв, 18 Фев 2021г. 15:48ч.
Разрешението за "подпорната стена" на Алепу е незаконно, реши съдът

Административният съд в Бургас е обявил за нищожно разрешението за строеж на курортния комплекс "Алепу Вилидж", съобщиха от прокуратурата. Делото бе образувано по искане на държавното обвинение, което започна проверки след разразилия се миналата година скандал. Институциите се активизираха заради общественото недоволство, след като бе обявено, че на плажа се строи не хотел, а подпорна стена.

Разрешението, издадено през 2018 г. от главния архитект на Созопол, е за два етапа – първо укрепване на свлачище, а след това строителство на курортен комплекс. Според прокуратурата то е нищожно, защото малко след като е влязло в сила е било променено, допълнено и е вписан нов възложител.

Без законова опора

Аргументите на държавното обвинение са били приети от съда. Магистратите посочват, че разрешението за строеж е издадено в такова нарушение, че на практика е "лишено от законова опора". Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Проверката на прокуратурата показа, че първоначално разрешителното е издадено на 26 февруари 2018 г. и е за укпреване на свлачище. В края на август същата година възложителят декларирал, че няма да използва това разрешително, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване. Така главният архитект на Созопол издал ново разрешение за строеж на 10 септември 2018 г. на същото дружество за курортен комплекс "Алепу вилидж". Във вторият документ вече е описано етапното строителство. Едновременно с това обаче се променя инвестиционният проект и се вписва нов възложител.

Собственик на имота е фирмата "Алепу Вилидж", а правото на строеж е на "ГБС Турс". Един от проектантите на "подпорната стена" е арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министът Екатерина Захариева.

Още нарушения

По време на делото пред админстративния съд са констатирани и други нарушения в изготвянето на документацията, които водят до подозрение за престъпления. От прокуратурата посочват, че част от инвестиционните проекти до кмета на Созопол не били подписани от възложителя. Освен това не се знаело как инвестиционният проект и докладът към него след издаването на второто разрешително са били приложени към преписката в общината, тъй като нямало данни те да са подавани от "Алепу Вилидж".

Разследване

По случая с "Алепу" вече бе образувано и дело за длъжностно престъпление. То започна, след като прокуратурата стигна до извода, че издаденото разрешително не е било публикувано на сайта на общината и затова никой не могъл да го обжалва.

mediapool.bg