Кламер БГ - Новини: ВАС иска точно описание как Александър Манолев е оказвал натиск за къщата за гости

ВАС иска точно описание как Александър Манолев е оказвал натиск за къщата за гости

България

|
Четв, 18 Фев 2021г. 18:18ч.
ВАС иска точно описание как Александър Манолев е оказвал натиск за къщата за гости

Върховният административен съд (ВАС) върна за ново разглеждане от долната инстанция делото за конфликта на интереси на бившия зам.-министър Александър Манолев. Аргументът е, че първоинстанционният съд не е преценил всички доказателства по делото и доводите на страните.

ВАС посочва, че първоинстанционният съд е трябвало детайлно да разгледа всички твърдяни възможности, които Александър Манолев е имал, за да оказва влияние в неговия казус с къщата за гости.

"Бланкетното посочване, че Манолев е "имал възможност за оказване на влияние, което се доказвало от последващите действия на контролните органи", приповтаря дословно мотивите на административния орган (КПКОНПИ) и не съставлява собствен извод от фактическа и правна страна на съда", се казва в решението на ВАС.

Върховните магистрати посочват, че не става ясно кои точно са тези "всички възможности за упражняване на влияние върху структурни звена в Държавен фонд "Земеделие".

През октомври 2019 година антикорупционната комисия (КПКОНПИ) откри конфликт на интереси на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Решението бе обявено само дни, след като срещу него бе внесен и обвинителен акт за подбудителство към злоупотреба с европейски средства.

Решението на КПКОНПИ

И делото, и обявеният конфликт на интереси са заради къщата за гости в местността "Чинар уши" край Сандански. Разследване на "Биволъ" и местни журналистки разкри, че бившият зам.-министър е ползвл имота като лична резиденция, макар че е финансирана с близо 400 хил. лв. от фонд "Земеделие", за да се развива туризма в региона.

В решението си КПКОНПИ напомня, че Манолев е бил член на управителния съвет на фонд "Земеделие" и едновременно с това – пълномощник на частната фирма, използвана като параван, за да се получат парите от фонда. Формално дружеството е собственост на Ана Димитрова, дъщеря на гледачката на децата на Манолев.

Той обаче е имал генерално пълномощно да представлява фирмата и да подписва от нейно име всичко, което намери за добре. В периода, в който е бил част от управата на фонда, на къщата за гости не е направена нито една проверка, а при последващите са установени нарушения.

КПКОНПИ е стигнала до извода, че регионалната дирекция на фонда в Благоевград не е посмяла да провери Манолев заради позицията му. Освен това присъствието в управата съвпада и с петгодишния период, в който къщите за гости трябва да се ползват като такива и се проверяват.

"В периода от 05.05.2017 г. до 18.04.2019 г., когато е освободен от длъжността заместник-министър на икономиката и член на Управителния съвет на ДФ "Земеделие", Александър Манолев е притежавал лостовете за упражняване на влияние на всички структурни звена в ДФ "Земеделие", се казва в решението на КПКОНПИ, което е възприето и от първоинстанционния съд.

ВАС обаче не приема този извод, а иска доказателства за това как точно и върху кого е упражнявано това влияние. Това е нещо, което обикновено подлежи на доказване в наказателно производство.

Къщата за гости край Сандански е изградена изцяло от Манолев, с негови средства, а документите по проекта пак са представени от него. Част от документацията към проекта е подписвана от него в качеството му на пълномощник на фирмата на Димитрова, но това не е направило впечатление на никого. КПКОНПИ обяснява, че Манолев не е декларирал икономическата си свързаност с фирмата на дъщерята на гледачката на децата му.

На дружеството е отпуснат заем от 700 хил. лв. от фирма, която в миналото е била собственост на Манолев. След това той прехвърля дяловете на баща си. За заема е оформен договор и именно с тези пари е построена къщата за гости. След това фонд "Земеделие" е "реимбурсирал" Манолев с малко над 360 хил. лв. Впоследствие Манолев, отново като пълномощник, е подписал и друг договор с още няколко фирми за построяване на водопровод с минерална вода до няколко обекта, включително и къщата за гости.

Заради установения конфликт на интереси на Манолев бе наложена глоба от 10 хил. лева от КПКОНПИ.

В обясненията си пред комисията бившия зам.-министър е твърдял, че няма конфликт на интереси, защото като член на управата на фонд "Земеделие" не се е занимавал с контрола на такива проекти.

"По никакъв начин управителният съвет на фонда не може да слезе на това микрониво, за да окаже влияние или по какъвто и да е начин да се намеси в тази част, която всъщност е мониторингът на изпълнението на проекти във ДФ "Земеделие", а това е част от оперативната дейност на самия фонд, по никакъв начин не е в правомощията на управителния съвет", е заявил Манолев.

61 наказателни дела за къщите за гости

До момента са образувани 61 досъдебни производства, две дела са в съдебна фаза и две са приключили със споразумения на прокуратурата със собственици на къщи за гости, финансирани с европейски пари. Това съобщава прокуратурата в отговор на запитване на разследващия сайт "BIRD".

През декември миналата година прокуратурата отказа да образува дело за изтеклия през юни миналата година запис на мъж, който говори с гласа на Бойко Борисов, Държавното обвинение обясни, че не е установено въздействие от страна на премиера във връзка с наказателното производство срещу Александър Манолев. Прокуратурата обаче не си е направила труда да провери дори кой е мъжът от записа.

В записа се чува как човекът с гласа на Борисов се заканва "Манолев да изгори" заради скандалите с къщите за гости. Няколко седмици по-рано е избухнал скандалът с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. След разкрития на "Биволъ" става ясно, че той ползва за лични нужди къща, построена с европари край Сандански. По това време Манолев е подал оставка, а прокуратурата вече е започнала проверки. Борисов заявява, че до ден-два ще му бъдат повдигнати обвинения, което се случва.

"Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих. Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от наште", заявява Борисов и се заканва, че ще "прибере" 200 къщи за гости, на които е разпоредил проверка.

mediapool.bg