Кламер БГ - Новини: Отлагат сондажите в блок „Хан Аспарух“ в Черно море

Отлагат сондажите в блок „Хан Аспарух“ в Черно море

България

|
Вт, 16 Дек 2014г. 08:20ч.
Отлагат сондажите в блок „Хан Аспарух“ в Черно море

blok-han-asparuh
С шест месеца до една година се отлагат сондажите за търсене на нефт и газ в находището „Хан Аспарух“ в Черно море и вместо в средата на 2015 г. ще започнат в средата на 2016 г. Това стана ясно от решение на консорциума между френската „Тотал“, австрийската „О Ем Ви“ и испанската „Репсол“, който притежава разрешителното за проучване на терена, за прекратяване на редица обществени поръчки за доставка не само на оборудване за сондирането на потенциалното находище, но и зареждане с дизел на бъдещата платформа и хеликоптерната й база и за храни и други консумативи. Провеждането и възлагането на други поръчки обаче ще продължи, като междувременно периодът ще се използва за по.задълбочени анализи на вече извършените проучвания в терена, информира mediapool.bg.

Причината за временното замразяване на сондажите е „значителното и непрестанно понижаване на цените на петрол в света за изключително кратки срокове в последните месеци, засягащо вътрешните бюджети на дружествата“, ангажирани с проекта, пише в уведомлението, публикувани в официалния вестник на Европейския съюз. Трите компании са взели единодушно решение да променят бюджета и работната програма за 2015 г., според която в средата на следващата година трябваше да започне сондажа на възвишението на Полшков. Сега той е отложен за 2016 г. като надеждите на тримата партньори са по-скоро сондирането да започне в началото на годината. Министерството на енергетиката е уведомено за това.

Така на практика се отлага не само практическото проучване на потенциала на находището, но и добивът на български газ, на който страната ни разчита за намаляване на зависимостта си от руски газ. В момента около 90 на сто от нужната за потреблението на страната суровина идва от „Газпром“.

Консорциумът бе в процедура на одобрение от страна на министерствата на околната среда и водите и на енергетиката на работната програма на първия му сондаж в дълбоките води на Черно море. Самото сондиране трябваше да трае между 3 и 4 месеца и на база на резултатите да се види дали залежите са достатъчно перспективни. Между 2 и 5 години отнема обикновено вземането на решение дали да започне добив на откритата суровина.

Приключилите в края на лятото 3D-сеизмологични проучвания на терена дават обнадеждаващи резултати, като залежите дават перспективи за добив и на прилични количества нефт, заявиха запознати в проучванията пред Mediapool.

Инвестиционната програма на дружеството предвижда влагане на 260 млн. долара за проучване на залежите в находището „Хан Аспарух“.

Отлагането на сондажната програма на „Тотал“, „О Ем Ви“ и „Репсол“ е лоша новина на фона на обявените преди десетина дни два нови конкурса за търсене на компания, която да проучва за нефт и газ в други два терена в дълбоките води на Черно море – „Силистар“ и „Терес“, на които сегашното правителство също залага големи надежди за намаляване на енергийната зависимост на страната ни от Русия.

Maritime.bg – България