Кламер БГ - Новини: Българи са задържани в Сърбия заради протест срещу китайския премиер

Българи са задържани в Сърбия заради протест срещу китайския премиер

България

|
Вт, 16 Дек 2014г. 11:26ч.
Българи са задържани в Сърбия заради протест срещу китайския премиер

Седем български граждани бяха задържани в сръбската столица Белград, защото са подготвяли протест срещу китайския премиер Ли Къцян.

Те са били членове на китайската опозиционна организация Фалун Гонг, която е обявена от Пекин за незаконна.

Още на 15 декември в българското посолство е получен сигнал, че в Белград са арестувани седем български граждани, членове и симпатизанти на движението, съобщиха от МВнР.

Българите подали заявления за разрешение за провеждане на протест в Белград по време на международната икономическа среща на върха между Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа под мотото "Нов мотор, нова сила, нова платформа" обаче властите забранили демонстрацията.

Служител на консулска служба към посолството е провел телефонен разговор с началника на следствения арест за чужденци в "Падинска скела", който е информирал, че те се намират в ареста.

Чувстват се добре здравословно, нямат оплаквания. Българското посолство в Белград е поискало по съответния ред от сръбското министерство на външните работи информация за причините за задържане на гражданите, като е изпратило нота.

До момента няма официален отговор.

През последните няколко дни граничните власти на Сърбия са върнали обратно двама хървати и един словенски гражданин, които също са били членове на организацията Фалун Гонг. Днешната среща в Белград ще бъде охранявана от над 10 000 сръбски полицаи.

mediapool.bg