Кламер БГ - Новини: "Открито за Паркинсона": Пациенти разказват за лечението с дълбока мозъчна стимулация

"Открито за Паркинсона": Пациенти разказват за лечението с дълбока мозъчна стимулация

България

|
Пон, 14 Фев 2022г. 13:16ч.
"Открито за Паркинсона": Пациенти разказват за лечението с дълбока мозъчна стимулация

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), пациентите с Паркинсонова болест у нас са 15 000. Новодиагностицираните пациенти са близо 1300 всяка година. 90% от тях са над 65 години, като жените са по-засегнати от мъжете. Късният Паркинсон има три метода на лечение в световната практика: помпа с интестинален гел, апоморфинова помпа и дълбока мозъчна стимулация. И трите метода се реимбурсират от НЗОК.

Кампанията "Открито за Паркинсона" на Института за здравно образование разказва за пациенти с дълбоката мозъчна стимулация (ДМС) и как този метод е променил живота им, като целта е да вдъхнат кураж и надежда на други хора, страдащи от заболяването.

Маргрет е една от най-младите пациентки с Паркинсон в България, на която е приложен методът. Той представлява имплантиране на невростимулатор, който подава електроимпулси към мозъка и премахва неприятните усещания на болестта.

"Устройството действа по подобие на пейсмейкъра за сърце, но с тази разлика, че електродите не отиват до сърцето, а до мозъка. Около 90-95% от пациентите са много доволни от метода, като в някои случаи е феноменално – човек, който не е можел да отиде на пазар, или да се придвижи от едната стая, до другата, може не само да се грижи за себе си, но и отново да работи, да стане активна част от обществото. Защото големият проблем при тези пациенти е "замръзването" – то е травмиращо, унижаващо, пречи на нормалния им живот", разказва доц. Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – София.

Точно това се случва и с Маргрет. Тя се връща към професията си на учител, отново може да държи химикала, отново може да пише на дъската. "Предадеш ли се, загубен си. В лицето на доц. Минкин аз намерих спасението. Събудих се след операцията абсолютно здрава. Днес – ето, нямам тремор. Животът ми се върна, отново мога да пея, да излязам с приятелки, без да се притеснявам, че мога да "замръзна", споделя Маргрет. И призовава всички пациенти в нейното състояние да си дадат шанс и ако са подходящи за дълбока мозъчна стимулация, да се подложат на нея без колебание.

Критериите един пациент да бъде подложен на ДМС са заболяването да е поне от 5 години и лекарствата вече да не действат. Преди операцията се извършват редица тестове и изследвания от екип невролози и невропсихолози, за да се види дали стимулацията ще има нужния ефект. Възрастта на пациента също има значение – в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" не извършват имплантацията на пациенти над 75 години.

"Самата имплантация има няколко етапа, най-важното е да се знае, че не е някаква болезнена, не е и голяма неврохирургична интервеция. Ние забавяме болестта, ние не я спираме. Все още не е измислен метод, който да спре паркинсоновата болест. Но ако сте на мястото на пациент с Паркинсон, това е огромна полза – ако човек може да спечели десет години, в които да живее много, много по-добре, отколкото без ДМС", добавя доц. Минкин.

mediapool.bg