Кламер БГ - Новини: "Политико": Правото на ЕС да реже еврофондове може да прерасне в нова политическа битка

"Политико": Правото на ЕС да реже еврофондове може да прерасне в нова политическа битка

България

|
Пон, 14 Фев 2022г. 14:58ч.
"Политико": Правото на ЕС да реже еврофондове може да прерасне в нова политическа битка

След няколко месеца очакване европейските институции най-накрая ще получат решението на Съда на ЕС, което ще даде зелена светлина за задействане на наказателната акция срещу Унгария и Полша. Двете централноевропейски държави могат да се окажат с орязано финансиране за нарушаване на демократичните стандарти на блока. Това обаче не означава, че Брюксел веднага ще се хвърли да използва този инструмент, пише в свой анализ "Политико"

Вече има индикации за възможни нови политически забавяния и нови юридически проблеми след решението на съда в Люксембург. На този фон Будапеща и Варшава активно подготвят почвата за оспорване на легитимността на Съда на ЕС.

От години ЕС се бори с отстъплението от върховенството на закона и либералната демокрация по целия континент, но съществуващите механизми за отговор на тези тенденции се оказаха неефективни или трудни за използване. В отговор ЕК успя да създаде нов инструмент в ръцете на европейските институции и му възложи надеждите си за обръщане на антидемократичните тенденции – удар по държавния портфейл.

Механизмът позволява на ЕС да намали финансирането за страни, където проблемите с върховенството на закона влияят негативно на използването на парите на европейските данъкоплатци. Този механизъм очаквано бе атакуван от Полша и Унгария пред Съда на ЕС, а дългоочакваното съдебно решение може да предизвика просто нова политическа битка.

ЕС ще трябва да се справи с ново предизвикателство: правителството на Унгария сега се присъедини към Полша в открито поставяне под въпрос ролята на Съда на ЕС. Дългогодишната битка на ЕС да контролира върховенството на закона може да се превърне в още по-голям сблъсък за структурата на правния ред на ЕС. Това ще е неприятно развитие за един съюз, който се опитва да докаже способността си да насърчава и защитава демокрацията.

"Държавите-членки не трябва да приемат ситуация, в която политическите решения се вземат от Съда на ЕС, вместо от народите и правителствата на държавите-членки", каза миналия месец унгарският премиер Виктор Орбан.

След произнасянето на решението на Съда на ЕС председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще бъде изправена пред силен натиск от Европейския парламент за незабавно налагане на санкции. Има и гласове в Европейската комисия, които настояват за действие.

Дори и при най-бързото развитие на процедурите, ЕК ще се нуждае от поне няколко седмици, за да анализира решението на Съда на ЕС и да интегрира възгледите на съда в насоките за прилагане на санкционния механизъм.

В същото време има опасения, че Урсула фон дер Лайен може и да не бърза.

Германският евродепутат от "Зелените" Даниел Фройнд напомня, че председателката на ЕК веднъж вече беше блокирала механизма и за да го задейства сега е нужен натиск от Париж и Берлин.

Официално френското председателство обещава "да гарантира бързото и правилно прилагане на механизма". И на въпрос за евентуално колебание от страна на Макрон, говорител на френското постоянно представителство в ЕС каза: "Тези слухове са неоснователни".

Решението за налагане на санкциите може да вземе предвид изборите в Унгария на 3 април, за да се избегнат критики за намеса във вътрешната политика на Будапеша.

Комисията ще се стреми да избегне неудобна ситуация, в която да избере да използва новата си власт, но да не успе да събере необходимото квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

"Ако Комисията реши да продължи напред със санкциите, те първо ще се уверят, че имат необходимото мнозинство" между страните, съобщава "Политико", цитирайки европейски дипломат.

Финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен, която е гласовит защитник на върховенството на закона в ЕС, призовава Брюксел да задейства санкциите.

"От Комисията зависи да задейства механизма и Финландия насърчава Комисията да използва всички инструменти за върховенство на закона, с които разполага", каза тя. Според нея в Съвета на ЕС ще се намери "достатъчно мнозинство" за намаляване на средствата "като крайна мярка."

ЕК вече изпрати на Полша и Унгария неофициални писма, в които излага въпросите, които биха били в основата на санкциите срещу тях. Писмото до Будапеща се фокусира главно върху системните проблеми с измамите или корупцията. Писмото до Варшава се съсредоточи върху опасенията за независимостта на съдебната власт.

Ако Съветът на ЕС одобри намаляване на финансирането, Унгария и Полша "най-вероятно" отново ще се обърнат към съда, за да се опитат да отменят решението, коментира дипломат от ЕС.

Спорът вече разпалва по-широкия сблъсък за структурата и правната система на ЕС. Збигнев Зиобро, твърдолинейният министър на правосъдието на Полша, поиска от Конституционния трибунал на страната да прецени дали договорите на блока предоставят възможност за съществуване на санкционния механизъм.

Според Лоран Печ, който е професор по европейско право в университета Мидълсекс, ЕК може да започне с Унгария, преди да се обърне към Полша по-късно. Причината: полските власти в момента участват в множество дела в Съда на ЕС и Европейския съд по правата на човека.

"Ако бях на мястото на Комисията, щях да се опитам да се уверя, че първият ми случай по (санкционния) регламента е непробиваем 200%", каза той.

mediapool.bg