Кламер БГ - Новини: Пациентите с епилепсия продължават да страдат от липса на лекарства

Пациентите с епилепсия продължават да страдат от липса на лекарства

България

|
Пон, 14 Фев 2022г. 15:18ч.
Пациентите с епилепсия продължават да страдат от липса на лекарства

Пациентите с епилепсия продължават да страдат от липса на лекарства

Пациентите с епилепсия продължават да страдат от липсата на лекарства, като все повече медикаменти се изтеглят от българския пазар. За това сигнализираха пациенти и лекари в Световния ден за борба с епилепсията 14 февруари.

Председателят на Българското дружество против епилепсия доц. д-р Петя Димова обърна внимание, че продължават да липсват основни лекарства за тежка епилепсия на българския аптечен пазар.

Наскоро от българския аптечен пазар е изтеглено още едно основно лекарство за епилепсия, съобщи Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). "Откакто съществува нашата асоциация, от България производителите са изтеглили общо 17 лекарства. Затова призоваваме Министерството на здравеопазването и НЗОК да осигурят фонд, който да гарантира за пациентите, дори да са малко на брой, изтеглените от българския пазар лекарства", коментира Събева.

"Сега сме принудени да продължаваме да ги търсим и купуваме от чужбина. Куфарната търговия продължава", заяви тя.

Доц. Димова посочи, че не се работи и за въвеждането на отдавна утвърдени и ефективни методи за лечение, които у нас все още се водят алтернативни. Един от тях е терапия с кетодиета.

"Все още на държавно ниво не се прави нищо за обучаването на специалисти, които да провеждат кетодиета за малките деца с епилепсия. Налага се да насочвам родителите да водят децата си при колеги в Солун, които за наше щастие се отнасят с разбиране и ни сътрудничат", обясни доц. Димова.

Затруднено е лечението на автоимунните епилепсии, които не са в списъците нито на автоимунните заболявания, нито на редките заболявания или на епилепсиите, добави доц. Димова. По думите й пациентите, страдащи от този вид епилепсии, сами купуват лекарствата си.

Зам.-министърът на здравеопазването Петър Грибнев каза, че Министерството на здравеопазването има волята за промени и да помага и призова от научното дружество и от пациентската организация да изпратят предложенията си за решаване на проблемите.

От Министерството на труда и социалната политика увериха, че скоро ще бъде изработена национална карта за нуждата от социални услуги в страната и че ще съдействат за отварянето на нови центрове за социална рехабилитация и интеграция в страната. Това е предвидено в новия Закон за социалните услуги.

Световният ден за борба с епилепсията беше отбелязан с изложба на картини, нарисувани от деца с епилепсия в Ларгото.

mediapool.bg