Кламер БГ - Новини: Отивате на плажа в Париж? Защо не си направите тест за Covid-19?

Отивате на плажа в Париж? Защо не си направите тест за Covid-19?

Коронавирус

|
Пон, 20 Юли 2020г. 13:42ч.
Отивате на плажа в Париж? Защо не си направите тест за Covid-19?

Парижаните, отправили се към отворените Парижките плажове, ежегодното превръщане на части от бреговете на река Сена в импровизирани плажове, се натъкнаха в събота на нова атракция: центрове за тестове за Covid-19, предава Ройтерс.

Серия от показатели в цяла Франция, включително във френската столица, сочат, че може да има втора вълна на вируса. Властите водят агресивна политика за правене на тестове, за да избегнат повторни пикове на епидемията, като тези в периода от март до май.

"На Парижките плажове хората имат време и наистина искат да разберат дали са болни...а някои се нуждаят от сертификат, за да пътуват със самолет през ваканцията си", казва пред Ройтерс Мюриел Прюдом, лекар и представител на департамента по здравеопазване на парижкото кметство, след като много хора от различни възрасти дойдоха да си направят тест.

Изкуствените плажове по бреговете на Сена в центъра на Париж и по бреговете на Басен де ла Вилет, изкуствено езеро в североизточната част на града, се ползват с широка популярност, след като бяха отворени за първи път през 2002 г. от тогавашния кмет на Париж Бертран Делано.

Освен пясък и гледка към архитектурата на централен Париж, Парижките плажове предлагат възможности за практикуване на спортове като фехтовка, гигантски футбол на маса и фитнес на открито с гледка към Сена, въпреки че тази година по-строгите здравни правила ограничиха част от тези дейности.

По протежението на бреговете на Сена и на Басен де ла Вилет са инсталирани два пункта с лекарски екипи, които ще са там до края на август и ще предлагат серологични и стандартни Пи Си Ар тестове, като пунктовете имат капацитет да извършват между 150 и 200 теста на ден.

"Взимам всички необходими предпазни мерки, но има толкова много хора, на които изглежда им е все тая. Отивам да видя внучката си, която не съм виждала от девет месеца и, минавайки оттук, видях, че мога да си направя тест, защо не?", казва пенсионерката Никол Гресие.

Болестта отне живота на над 30 хиляди души във Франция.

Макар ситуацията със смъртните случаи да бе овладяна и броят на хората, нуждаещи се от интензивна грижа, да намалява, дневният брой на заразяванията се увеличи преди сезона на летните ваканции, тъй като хората се събират на по-големи групи и пътници пристигат и заминават от Франция без спазването на специфични карантинни правила.

Кайс Арби, на 25 години, който живее в северозападно парижко предградие, си е направил теста, защото през идните седмици ще пътува до Тунис, за да посети семейството си.

"Направих си Пи Си Ар тест, за да съм наясно със здравословното си състояние. Не искам да отнеса вируса в друга страна", казва пред Ройтерс Арби, чиято проба е отрицателна.

mediapool.bg