Кламер БГ - Новини: Инхалаторно лечение може да се окаже пробив в борбата с Covid-19

Инхалаторно лечение може да се окаже пробив в борбата с Covid-19

Коронавирус

|
Пон, 20 Юли 2020г. 14:09ч.
Инхалаторно лечение може да се окаже пробив в борбата с Covid-19

Ново лечение може да се окаже пробив в борбата срещу Covid-19, ако се докажат първоначалните данни, че драстично намалява броя на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение, както твърди британската компания, която го е разработила, съобщава BBC.

Терапията на базираната в Саутхемптън биотехнологична компания Synairgen използва протеин, наречен интерферон бета, който тялото произвежда при вирусна инфекция.

Протеинът се инхалира директно в белите дробове на пациенти с коронавирус с пулверизатор с надеждата, че ще стимулира имунен отговор.

Първоначалните данни сочат, че лечението намалява шансовете на пациентите в болница да развият тежки усложнения – например да се нуждаят от вентилация – със 79%.

Пациентите е два до три пъти по-вероятно да се възстановят до степен болестта да не нарушава ежедневните им дейности, твърди Synairgen.

Проучването също показва "много значителни" намаления на задуха сред пациентите, които са получили лечението.

Освен това се казва, че средното време, прекарано в болница от пациентите, е намалено с една трета. За тези, които получават новото лекарство намалява средно от девет дни до шест дни.

В двойно-сляпото проучване са участвали 101 доброволци, които са били приети за лечение на коронавирус в девет болници във Великобритания.

Половината от участниците са получили лекарството, другата половина – плацебо.

Непотвърдени резултати

По правилата на фондовия пазар Synairgen е длъжна да докладва предварителните резултати от проучването.

Резултатите не са публикувани в рецензирано списание, нито са предоставени пълните данни; така че BBC не може да потвърди твърденията на компанията. Но ако резултатите се потвърдят, това ще бъде много важна стъпка в лечението на коронавируса.

Ученият, който отговаря за проучването, Том Уилкинсън, казва, че ако резултатите се потвърдят в по-големи проучвания, новото лечение ще бъде пробив.

Изпитването е било сравнително малко, но сигналът, че лечението е от полза за пациентите, е бил необичайно силен, казва той.

Изпълнителният директор на Synairgen Ричард Марсден определи пред BBC резултатите като "голям пробив в лечението на хоспитализирани пациенти с Covid-19".

Г-н Марсдън каза, че през следващите няколко дни компанията ще представи своите открития пред медицинските регулатори по света, за да види каква допълнителна информация им е необходима, за да одобрят лечението.

Този процес може да отнеме месеци, въпреки че британското правителство, както и много други, заявиха, че ще работят възможно най-бързо, за да може обещаващи лечения за коронавируса да получат одобрение.

Възможно е да бъде получено спешно одобрение, както за антивирусното лекарство ремдесивир през май.

Друга възможност е да се даде разрешение повече пациенти да получат лечението, като ефектите се следят внимателно, за да се потвърди, че е безопасно и ефективно.

Ако получи одобрение, лекарството и пулверизаторите, използвани за инхалирането му, ще трябва да се произвеждат в големи количества.

Очакванията на компанията са да може да доставя няколко стотин хиляди дози на месец до зимата.

Как работи лечението?

Интерферон бета е част от първата линия на защита на организма срещу вируси, предупреждавайки го да очаква вирусна атака.

Коронавирусът изглежда потиска производството му като част от стратегията за избягване на имунната ни система.

Новото лекарство е специална формула на интерферон бета и се доставя директно в дихателните пътища чрез пулверизатор, който превръща протеина в аерозол.

Идеята е, че директната доза протеин в белите дробове ще предизвика по-силен антивирусен отговор, дори при пациенти, чиято имунна система вече е слаба.

Интерферон бета обикновено се използва при лечението на множествена склероза.

Предишни клинични проучвания, проведени от Synairgen, показаха, че той може да стимулира имунен отговор и че пациентите с астма и други хронични белодробни състояния могат да понасят лечението.

mediapool.bg