Кламер БГ - Новини: От вето до "върви гладко". Докъде стигна Скопие по пътя към ЕС

От вето до "върви гладко". Докъде стигна Скопие по пътя към ЕС

България

|
Вт, 14 Фев 2023г. 13:57ч.
От вето до "върви гладко". Докъде стигна Скопие по пътя към ЕС

Сн. БГНЕС

Поредната криза в отношенията между Скопие и София блокира евроинтеграцията на Северна Македония, след като президентът Румен Радев обясни, че в момента сме в "състояние на вето". Във вторник зам.-външният министър Костадин Коджабашев каза от своя страна, че ще използваме "всички възможности и ресурси", за да се противопоставим на нарушението на правата на македонските граждани с българско самосъзнание.

България настоява първата междуправителствена конференция със Северна Македония да започне, чак след като страната впише българите в конституцията си. Освен това се обяви за европейски мониторинг за правата на македонските българи.

Промяната на конституцията не изглежда възможно заради острата съпротива на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която разви силна антибългарска кампания.

Македонският премиер Димитър Ковачевски засега не вижда проблем по европейския път на Скопие.

"Няма да има вето, защото вече сме започнали преговорите", каза той.

България отвори вратата към началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС, но под условия, които не са изпълнени.

Ковачевски посочи, цитиран от българската агенция "Фокус", че РСМ вече е започнала скрининга с ЕС и че е в напреднал етап и засега всичко върви гладко.

"Един от тези ориентири са правата на малцинствата, тоест етническите общности, които не са част от най-голямата общност в страната. Очаквам да го изпълним на най-високо ниво, защото в сравнение с която и да е страна в Европа тук правата на етническите общности са на най-високо ниво. Имаме институции и закони и това важи за всички общности“, посочи

Ковачевски.

По думите му искането на който и да е политик не е проблем за Скопие, защото правата, които имат всички индивиди и групи в страната, са на много по-високо ниво.

"Не бих коментирал България, те са в избори и всеки прави изявления, за да вземе някой глас. Като минат изборите ще разговаряме с правителството, което ще изберат. Но ние не преговаряме с България за влизане в ЕС, ние преговаряме с Брюксел“, добави Ковачевски.

Във вторник зам.-външният министър Коджабашев отговори, че политици в Северна Македония злоупотребяват с тезата, че София повдига остро въпроса за правата на македонските българи заради предстоящите избори.

"Тази теза не отговаря на истината и звучи по-скоро като оправдание за липса на воля Скопие скоро да започне изпълнение на отдавна поети ангажименти. Загрижеността ни за българите в Република Северна Македония няма да изчезне след следващите избори, защото няма да изчезне проблемът с техните права".

"Колкото по-бързо властите в съседната държава признаят наличието на този проблем и предприемат ефективни стъпки за неговото разрешаване, толкова по-бързо Скопие ще напредне по своя европейски път", посочи Коджабашев, цитиран от БНР.

До края на месеца София и Скопие ще проведат консултации по проблеми от консулски характер, с които страната ни се продължава да се сблъсква в отношенията си със Северна Македония.

Ба този фон македонският министър на външните работи Буяр Османи поиска среща с представителите на македонските българи. Искането идва само седмица след като еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей прие в Брюксел лидерите на македонските българи, посочва БГНЕС.

Побоят на секретаря на българския културен клуб в Охрид "Цар Борис III" Християн Пендиков предизвика нова криза в двустранните отношения, като София дори отзова за малко посланика си.

Почитането на паметта на Гоце Делчев в Скопие в началото на месеца също не мина без проблеми. Българските власти съобщиха, че българи не са били допуснати на границата да влязат в Северна Македония, за да се поклонят пред Гоце Делчев.

mediapool.bg