Кламер БГ - Новини: От Тутракан потегли 38-ият поход "По пътя на четата на Таньо войвода"

От Тутракан потегли 38-ият поход "По пътя на четата на Таньо войвода"

България

|
Вт, 30 Май 2023г. 13:37ч.
От Тутракан потегли 38-ият поход "По пътя на четата на Таньо войвода"

Паметникът на Керчан баир

От Тутракан днес започна 38-ият традиционен национален поход "По пътя на четата на Таньо войвода". Събитието е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Началото на похода бе дадено пред паметника на войводата в крайдунавския град. Участниците поднесоха венци и цветя и пред паметниците на Васил Левски, Панайот Хитов, мъчениците на Добруджа, ген. Суворов и ген. Пантелей Киселов.

По традиция бе направена възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край тутраканското село Пожарево.

Организиран от Културно-просветно дружество “Родно Лудогорие”, походът се провежда подкрепата на музеите и общините на Силистра, Исперих, Разград, Попово и съдействието на Министерството на образованието и науката.

На 17 май 1876 г., шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода (Таньо Стоянов Куртев), преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети имат обща цел и сходна съдба. Бойният път на четата на Таньо Войвода продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

Тази година целия 220-километров път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието ще преминат 350 ученици от цялата страна, както и много туристи и наследници на войводата и четниците. За 1-2 дни към основната колона на похода ще се присъединяват още около 1500 участници. Около 30 000 души по традиция се включват като посрещачи на колоната в 28-те населени места през които минава походът.

В културната програма на похода тази година са включени две събития на 1 юни в Попово. Първото е лекция на проф. Петко Петков на тема "Пътищата към освобождението". Тя ще започне в 15.30 ч. в местния Исторически музей.

Второто събитие е концерт на "Теодосий Спасов фолк квинтет", който ще започне в 18 часа пред общината. Входът е свободен.

На 2 юни в местноста Керчан баир до село Априлово в 12.00 ч. участниците ще преклонят глава пред величествения паметник на войводата, за да отдадат почит на всички допринесли за свободата на България.

mediapool.bg