Кламер БГ - Новини: Задачите и отговорите от външното оценяване по математика

Задачите и отговорите от външното оценяване по математика

България

|
Вт, 30 Май 2023г. 16:09ч.
Задачите и отговорите от външното оценяване по математика

Близо 56 000 четвъртокласници трябваше да се явят на изпит по математика. Сн. БГНЕС, архив

Четвъртокласниците в цялата страна се явиха на изпита по математика от националното външно оценяване (НВО) за 2023 г. По-късно от образоввателното министерство пуснаха задачите и отговорите на теста.

На НВО трябваше да се явят около 56 000 четвъртокласници. Ден по-рано беше изпитът по български език.

Двата теста оценяват наученото от децата в началното училище.

Резултатът от двете препитвания се вписва в удостоверението за завършен начален етап на образованието. Той е в точки, а максимумът е 100.

Резултати ще има до 9 юни

Изпитът по математика пък включва 25 задачи - 18 с избираем отговор, 5 - със свободен, една с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия.

Резултатите от двата изпита ще бъдат обявени до 9 юни.

Сигнали за проблеми

След изпита по български език се появиха сигнали от родители за проблеми с диктовката, част от теста. За да бъдат еднакви условията за всички ученици, тя беше на аудиофайл, разпространен по електронен път до училищата.

Според родители в някои училища записът не се е чувал добре, тъй като е бил пуснат на касетофон. Някои деца се оплакали и от това, че диктовката е била с по-бързо темпо от това, на което били свикнали.

Други родители обаче казват, че проблеми със записа не е имало.

От образователното министерство обясниха, че записът на диктовката е бил прослушан преди да бъде изпратен и се е чувал добре.

mediapool.bg