Кламер БГ - Новини: Циклонът "Татяна" покри България със сняг

Циклонът "Татяна" покри България със сняг

България

|
Пон, 27 Ноем 2017г. 18:45ч.
Циклонът "Татяна" покри България със сняг

Преминаващият през централните части на Балканите средиземноморския циклон "Татяна" покри по-голямата част от България със сняг в понеделник и стана причина за обичайните в такова време пътнотранспортни произшествия. Само в София по данни на КАТ са станали над 70 пътни инцидента.

Заради зимната обстановка, от пътната агенция препоръчаха да не се преминава през прохода "Петрохан". За предпочитане е пътуващите за Северозападна България да ползват магистрала "Хемус" и да минават през Ботевград и Враца.

Забранено е движението за тежкотоварни автомобили през проходите "Предела", "Превала", "Рожен" и "Троянски".

Около 350 машини обработват пътищата в страната, настилките се почистват и опесъчават и няма затруднения в движението, каза председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов.

Високите проходи "Петрохан", "Троян – Кърнаре" и "Шипка" са критичните точки за преминаването на Стара планина, както и проходите "Предела Папазчаир" и "Предела" в Рило-Родопската област, каза Атанасов.

Той предупреди, че когато след снеговалежите настилките са почистени до асфалт, а температурите паднат рязко, има риск от заледяване.

Заради валежите от сняг в София улиците се обработват със смеси срещу заледяване. Общо 122 снегопочистващи машини разпръскват смеси и чистят снега от булевардите, по които се движи общественият транспорт, както и основни улици в районите и частично вътрешно-квартални улици.

Екипите на почистващите фирми работят на територията на всички 24 райони в София, уверяват от Столична община.

Снегопочистване и опесъчаване е извършено и по планинските пътища във Витоша – "Драгалевци - Алеко" и "Бояна - Златни мостове".

Градският транспорт в столицата се движи при зимни условия. Поради паднали клони на дървета върху контактно-кабелната мрежа на ул."Краище" е пренасочено движението на трамваите с номера 1 и 6 до кв."Борово".

Врати отвори и кризисният център в Захарна фабрика в бл. 51 А, където могат да бъдат настанени до 80 души, останали без дом. Те ще получат подслон, храна и консултации със

социален работник.

Снегът засегна и област Благоевград, където областният щаб за реакция е в режим на постоянна готовност за действие. Областният управител Бисер Михайлов е предупредил кметовете на 14-те общини да организират постоянно наблюдение на пътната обстановка, нивата на реките и язовирите. 14 са опорните пунктове по пътищата в областта, в които има дежурни екипи от пътноподдържащите фирми.

От Пътната полиция апелират към шофьорите да карат внимателно, като се съобразяват с усложнената обстановка.

Пътната агенция препоръчва на шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и с повишено внимание.

Валежите на сняг и дъжд се очаква да спрат във вторник следобед. Най-топло ще е в Югоизточна България с максимални температури между 7 и 13 градуса. В Западна и Северна България няма да е по-топло от 3 градуса през деня, а през нощта въздухът ще изстине до минус 4.

mediapool.bg