Кламер БГ - Новини: Опозицията в Скопие очаква "френското" предложение да мине в парламента

Опозицията в Скопие очаква "френското" предложение да мине в парламента

България

|
Ср, 13 Юли 2022г. 12:47ч.
Опозицията в Скопие очаква "френското" предложение да мине в парламента

Сн. ЕПА/БГНЕС

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски прогнозира, че френското предложение за започване на преговори на Северна Македония за ЕС може да бъде одобрено от парламента на заседанието в четвъртък.

Предложението се подкрепя от управляващата коалиция начело със СДСМ и от по-малките албански партии.

"Информацията и фарсът може и да ви бъдат одобрени от парламента, но няма да има промяна в конституцията", каза Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Той каза, че никога не е казвал, че ще подкрепи включването на българите в македонската Конституция.

Гласуването на преговорната рамка става с обикновено мнозинство, докато промяната на конституцията е необходимо две трети мнозинство в македонския парламент, което на този етап трудно може да бъде осигурено заради острата съпротива на ВМРО- ДПМНЕ. Едно от условията към Скопие, за да започне реални преговори за членство в ЕС, е да промени конституцията си и да впише българите наравно с останалите народности.

На този фон вече десет дни в Скопие се организират протести срещу т.нар. френско предложение, които преминават с антибългарски скандирания.

Управляващите очакват ясен мандат за преговори

Македонският външен министър Буяр Османи коментира, че парламентът трябва да даде ясен мандат на правителството какво може и какво не може да се прави по време на преговорния процес.

"Всички спекулации в обществото относно предложението са неоснователни, хората се нервират излишно, езикът е ясен, историческите въпроси не са критерий за напредък в процеса, има "пълен" старт на преговорите веднага след като приемем рамката. Няма побългаряване, няма налагане, никой не може да промени нашите книги и паметници. Това са плашила, които се използват за печелене на политически точки и по никакъв начин не са в интерес на гражданите", посочи Османи, цитиран от БТА.

По думите му интересът на гражданите сега е "да вървим към ЕС и да укрепваме демократичните институции".

"Нека да започнем процеса и по време на преговорите ще преодолеем всички различия, трябва да сложим край на цикъла на омразата, в който сме влезли с България", добави Османи.

Съпротивата продължава

На този фон 800 интелектуалци от Република Северна Македония - "учители, професори, учени, лекари, социални и културни дейци, педагози, художници, журналисти и всички, които помагат за възпитанието и образованието на нашите поколения", излязоха с отворено присмо.

"Предложението на френското председателство, в което двустранните протоколи с България стават неразделна част от преговорния процес, ще сведе македонския народ и македонския език до едностранчиво твърдение, което няма валидност пред институциите на ЕС", пишат те.

"Македонският народ ще бъде дърво без корен и няма да има възможност да изрази своята приемственост във времето и пространството. С това предложение, още преди да започне преговорният процес, македонците ще бъдат сведени до изкуствена конструкция от 1944 г. Македонският език ще бъде исторически несъществуващ за ЕС", пише в обръщението.

Подписалите го призовават президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, да каже ясно и високо, че не е съгласен "с предложението на г-н Макрон, което всъщност защитава българските националистически идеи, в които се признава ликвидирането на идентичността на Македония и македонската самобитност".

mediapool.bg