Кламер БГ - Новини: Радев връчва втория мандат в четвъртък

Радев връчва втория мандат в четвъртък

България

|
Ср, 13 Юли 2022г. 13:36ч.
Радев връчва втория мандат в четвъртък

Сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи в четвъртък втория мандат за съставяне на кабинет на втората по големина парламентарна сила ГЕРБ.

От партията вече са получили покана да се явят утре в президентството, заяви в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Взехме решение да върнем веднага мандата обратно и да не излъчим кандидат за министър-председател", каза тя.

От ГЕРБ ще се явят на консултациите на "Дондуков" 2, които президентът съобщи, че ще свика преди връчването на третия мандат. Все още обаче не е ясно точно в кой ден ще се проведат те, но това трябва да стане преди следващия четвъртък.

По конституция президентът сам решава на кого да връчи третия мандат, а Радев вече каза, че ще реши след консултациите. Третият мандат е по-различен от първите два не само с това, че има избор на кого да го даде, но и с още нещо. Ако за първите два мандата няма срок за връчване, но има за връщане - 7 дни, то за третия е обратното. Президентът ще трябва да го връчи най-късно на 21 юли. Така че консултациите ще се проведат до тогава.

От "Демократична България" и БСП обявиха желание да получат третия мандат, като заявиха, че ще положат всички усилия за формирането на кабинет. От напусналата управляващата коалиция ИТН обявиха същото. "Продължаваме промяната", които не успяха да реализират първия мандат, вече обявиха, че няма да разговарят с ръководството на партията на шоумена Слави Трифонов.

Независимо коя е парламентарна група получи третия мандат, ако не се стигне до консенсус за мнозинство, тя има възможност да "тупа топката", за да удължи живота на Народното събрание, за да може да бъдат приети някои законодателни промени. Причината е, че според конституцията няма срок, в който тя да върне мандата. Според решение на Конституционния съд (КС) от 1992 г. казва, че след като бъде излъчен, кандидатът има срок от седем дни да реализира мандата. Отсъствието на точно посочен срок, в който да се посочи кандидат за министър-председател, дава възможност третият мандат да продължи и повече от седмица.

Преди ден Радев каза, че според него ако се стигне до предсрочни избори, те трябва да се проведат в началото на октомври.

mediapool.bg