Кламер БГ - Новини: Девет села излизат на протест заради спрения ремонт на пътя Първомай - Асеновград

Девет села излизат на протест заради спрения ремонт на пътя Първомай - Асеновград

България

|
Ср, 13 Юли 2022г. 14:59ч.
Девет села излизат на протест заради спрения ремонт на пътя Първомай - Асеновград

Девет села излизат на протест заради спрения ремонт на пътя Първомай - Асеновград

Жителите на девет села ще блокират пътя Асеновград - Първомай в четвъртък заради спрения внезапно ремонт преди две седмици.

От агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обясниха, че ремонтът е спрян заради подмяна на водопровода в село Козаново, който се извършва от местното ВиК.

Недоволните обаче контрират, че са спрени строителните работи и по третокласния републикански път между Асеновград и Козаново. Това затруднява изключително придвижването към 7 населени места в региона, обясняват местните. Те твърдят, че десетки, а може би и стотици са повредените автомобили. Най-честите аварии са спукани гуми и потрошени автомобилни стъкла.

"Внезапно просто вдигнаха, чекалираха, изгладиха, валираха с валяка пътя, вдигнаха си техниката и заминаха. Само че колите като минават, разрохват този чакъл, камъни хвърчат по стъклата. Има коли със счупени стъкла. Това е гавра с нас", коментира Нели Николова пред БНТ.

Дългоочакваният ремонт на осеяния с дупки републикански път от Асеновград до Първомай започна на 18 май и по план трябва да приключи в края на септември. Трасето е с обща дължина от близо 28 километра, но досега са асфалтирани едва 5 километра между селата Поройна и Патриарх Евтимово, а от Асеновград до Патриарх Евтимово има само чакъл. Хората от Козаново са принудени да карат по прах и чакъл, защото обиколният маршрут удължава прекалено пътят им.

"Опитахме се няколко пъти да минаваме обходния път, но вместо 5 км отсечка, която е от Асеновград до Козаново, трябва да пътуваме 15 км обход, което пък ни бърка в джоба буквално, защото двама човека, които ходят на работа всеки ден и се връщат, да минават по 15 км излишни всеки ден това си е сериозен разход за бюджета на семейството", каза Надежда Паскалева.

Възрастните хора, които не шофират, са принудени да ползват такси, за да посетят лекар или аптека в Асеновград.

Пътната агенция се оправдава с местното ВиК. "Трябва колегите от ВиК първо да изградят мрежата и след това да влезем ние, за да завършим ремонта в самите населени места", каза Петър Попов, директор на Областно пътно управление в Пловдив. Той не коментира защо не се работи по пътя, който е извън населените места.

От ВиК обясниха, че до края на седмицата ще приключат работа в Козаново, но предстои полагане на тръби и в селата Дълбок извор и Патриарх Евтимово. Графикът за това ще бъде съгласуван с пътната агенция.

По трасето извън тези населени места обаче ВиК не работи и за хората не е ясно защо фирмата изпълнител на рехабилитацията внезапно е изтеглила машините си. Местните са убедени, че спирането е заради липса на финанси. От фирмата обаче отричат и обещават да работят с предимство в Козаново.

"По тези програми ние работим без авансови плащания. След като приключим строителната работа, тя подлежи на сертифициране и след това се заплаща", каза инж. Гинка Маринова от "Европейски пътища".

Компанията има договор за текущ ремонт и поддържане с АПИ, подписан още по времето на ГЕРБ. На 12 май между АПИ и пътноподдържащото дружество "Европейски пътища" е подписано споразумение, с което срокът за завършването на ремонта между Първомай и Асеновград е 30 септември 2022 г.

До момента строителните работи са изпълнявани на участъци, посочват от АПИ. В отсечката от село Дълбок Извор до село Патриарх Евтимово пътната настилка е ремонтирана и е положен неплътният пласт асфалтобетон (биндер).

Между селата Патриарх Евтимово и Козаново са изпълнени земни работи, почистена е крайпътната растителност, за осигуряване на видимост на шофьорите, ремонтирани са водостоци и предстои ремонт на настилката. Ремонтира се и мостът между двете села.

От село Козаново до Асеновград са извършени земни работи и също предстои ремонт на настилката.

В участъка между разклона за селата Поройна и Дълбок извор се профилират отводнителни канавки.

В четвъртък жителите на деветте потърпевши села в района ще блокират за час пътя Асеновград - Първомай с надежда работата по трасето да бъде възобновена и ремонтът да приключи час по-скоро. Ако едночасовата блокада не даде резултат, хората се заканват да издигнат протестен палатков лагер.

mediapool.bg