Кламер БГ - Новини: Прокуратурата отказала да разследва шофьор с 1.64 промила алкохол

Прокуратурата отказала да разследва шофьор с 1.64 промила алкохол

България

|
Ср, 13 Юли 2022г. 13:30ч.
Прокуратурата отказала да разследва шофьор с 1.64 промила алкохол

Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура е отказала да разследва шофьор с 1.64 промила алкохол. Това става ясно от постановление, с което Mediapool разполага. Че водачът е седнал пил зад волана е доказано с кръвна проба в столичната болница "Св. Анна". Прокуратурата обаче смята, че престъплението не е доказано, понеже шофьорът отказал да бъде тестван с дрегер.

Случаят е от края на февруари. Тогава полицаи спират за проверка кола, в която се возят въпросният мъж и приятелката му. Те искат да му направят тест с дрегер, но той отказва. Затова му е съставен акт. След това полицаите му връчват талон за кръвно изследване. Шофьорът отива сам в болница "Св. Анна" и дава проба. В протокола от медицинското изследване е посочено, че той е изпил 50 грама уиски няколко часа по-рано. Резултатът е 1.64 промила алкохол.

Според НК всеки, който шофира с над 1.2 промила, върши престъпление. За по-ниски стойности се съставят актове и се налагат глоби.

В общия случай наличието на алкохол се потвърждава по два начина – тест с дрегер и кръвна проба. Обикновено практиката счита кръвната проба за по-достоверна, тъй като често има съмнения за показанията от дрегера. Затова в повечето случаи кръвното изследването се използва за потвърждаване или отхвърляне на резултата от дрегера, а не обратното.

Прокурорът обаче твърди, че обвинението не е доказано по безспорен начин. Аргументите му са следните:

"Въпреки наличието на извършено химическо изследване, установяващо концентрацията на алкохол в кръвта в размер на 1.64 промила, налице е пропуск по отношение на веригата на доказване поради обстоятелството, че след като е отказал да бъде тестван с техническо средство, на същия е бил връчен талон за медицинско изследване и е бил освободен като самостоятелно се е явил в УМБАЛ "Св. Анна". Предвид липсата на извършено изследване с техническо средство, чието показание да послужи като ориентир, налице е основателно съмнение относно това каква е била концентрацията на алкохол в кръвта на обвиняемия към момента на спиране на автомобила, както и кога е формирана установената в химическото изследване концентрация от 1.64 промила".

След това прокурорът изпраща материалите на МВР, за да бъде наложена глоба на шофьора.

mediapool.bg