Кламер БГ - Новини: Омуртаг е на сериозен режим заради недостиг на вода

Омуртаг е на сериозен режим заради недостиг на вода

България

|
Пет, 21 Окт 2022г. 12:46ч.
Омуртаг е на сериозен режим заради недостиг на вода

Омуртаг е на сериозен режим заради недостиг на вода

Недостиг на вода и огромни загуби по мрежата доведоха до сериозен режим на водата в Омуртаг.

"В момента на три дена веднъж има вода за 2-3 часа. Ситуацията ще се влоши, ако няма дъждове. На 4-5 дена веднъж ще има вода", каза кметът Ешреф Ешрефов пред БНР.

Според информация на страницата на ВиК Търговище, което обслужва и Омуртаг, вода има от 16.30 до 22 часа през 48 часа. Причината е "недостиг на вода във водоизточника и компроментиран довежзащ водопровод".

Пробемът с водата в района е от години. Според кмета заради течове на места се губи до 80% от водата в мрежата. От години това води до режим на водата, но основно през лятото.

Община Омуртаг търси финансиране, за да реконструира водопроводната си мрежа. МРРБ е направило обследване на региона и е препоръчало подмяната на цялата мрежа, както и на тръбите по алтернативното трасе – от язовир "Ястребино" до Омуртаг.

Необходими са около 18-20 милиона лева, а бюджетът на общината за капиталови разходи е 2 милиона, поясни Ешреф Ешрефов.

"Хората се справят трудно. Жителите на града се запасяват с вода, изграждат собствени кладенци, имат хидрофорни системи и когато дойде вода, се запасяват", коментира кметът.

Гражданското сдружение "Вода за Омуртаг" настоява с подписка да се обяви бедствено положение. Предложението ще бъде разгледано скоро.

mediapool.bg