Кламер БГ - Новини: София осъди кампанията срещу българските организации в Северна Македония

София осъди кампанията срещу българските организации в Северна Македония

България

|
Пет, 21 Окт 2022г. 13:19ч.
София осъди кампанията срещу българските организации в Северна Македония

Сградата на МВнР в София

Българското външно министерство осъди законодателните промени в Северна Македония, насочени срещу българските организации в страната, и припомни, че предвижването на Скопие към Европейския съюз е обвързано със спазването на правата на българите.

"Република Северна Македония (РСМ) започва поредна кампания срещу българските организации. Тя застрашава основните права на българите в съседна на нас държава по линия на Европейската конвенция за правата на човека, а именно правото на сдружаване, на събрание, на свобода, свобода на убеждение", каза зам. министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев.

Българските клубове "Цар Борис III" в Охрид и "Иван Михайлов" в Битоля, които предизвикаха силно напрежение в Северна Македония, вероятно ще трябва да сменят имената си, след като македонският парламент форсира приемането на законодателни промени, според които те не могат да имат "спорни имена".

Те трябва да избягват имена, които в миналото са "били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, екстремизъм или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх".

"Принудени сме в тази връзка да припомним на страната кандидат за членство в Европейския съюз, че европейската практика, законодателните инициативи, засягащи правото на сдружаване, се водят от стремежа да се улесни, а не да се затрудни създаването и функционирането на граждански организации и сдружения", каза Коджабашев.

Той посочи, че е "крайно неприемливо да се използва наратив, включително законодателни инициативи, които безпринципно експлоатират теми, свързани с фашизъм, антисемитизъм и тероризъм, с цел ограничаване на основни права и влошаване на добросъседски отношения".

Коджабашев посочи, че съгласно решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., България може да подкрепи, която и да е стъпка от европейската интеграция на РСМ само при условие, че правата на българите в съседната ни държава са гарантирани.

По думите му последните законодателни промени в Скопие са в разрез с това условие.

Желязко Радуков, експерт в МВнР, припомни, че първата българска организация в РСМ е създадена преди 22 години в Охрид. След нейното създаване тя беше посрещната със същата дискриминационна и агресивна кампания и през 2001 г.

Конституционият съд на Република Македония я забрани.

Учредителите на организацията подадоха жалба в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Хага и спечелиха образуваното дело през 2009 година. Тоест аргументите на Конституционния съд на тогавашната Република Македония са огледални на тези, които се използват в момента, обясни той.

По думите му тогава ЕСПЧ е приел, че с действията си Република Македония е нарушила чл. 11 от Европейската конвенция за правата на човека. Сега РСМ тръгва по същия път.

По същия път ще има дела и те ще бъдат спечелени, каза Радуков.

Според него това забавяне в гарантирането на правата на българите в РСМ е напълно безсмислено. В момента сме се ангажирали с нашите партньори да убедим нашите съседи от РСМ, че това не е пътят, защото решнието на НС ни задължава при какви конкретни условия можем да подкрепим която и да е стъпка в европейската интеграция на РСМ, отбеляза Радуков.

mediapool.bg