Кламер БГ - Новини: Радев за Шенген: България и Румъния са заложник на вътрешната политика в Нидерландия

Радев за Шенген: България и Румъния са заложник на вътрешната политика в Нидерландия

България

|
Пет, 21 Окт 2022г. 13:08ч.
Радев за Шенген: България и Румъния са заложник на вътрешната политика в Нидерландия

Румен Радев, сн. БГНЕС/Президентство

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство става заложник на вътрешната политика в Нидерландия, коментира президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел.

Късно снощи парламентът на Нидерландия прие резолюция, според която страната не трябва да гласува за приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство. Според българските власти Нидерландия вече е изолирана и остава единствената страна срещу присъединяването ни към Шенген.

Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз обяви намерението си да постави въпроса на гласуване през декември.

"Важно е да се знае, че в Европейския парламент 15 депутати от Нидерландия гласуваха "за" България и Румъния, а само четирима бяха "против", добави държавният глава.

Румен Радев каза, че чешкият премиер Петър Фиала се е ангажирал през декември Чешкото председателство да работи по всички процедурни механизми, така че да се търси решение по този въпрос.

Радев ще връчи мандат за кабинет, когато има парламентарни групи

Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към българските граждани и държавата и да конституират парламент, защото проблемите, които трябва да се решават, са много, коментира Радев.

Държавният глава посочи, че не само има важни закони, които парламентът е необходимо да приеме, но и редица важни държавни органи, които са конституционно установени, са в непълен състав или работят извън мандата си.

Той даде пример с Висшия съдебен съвет, Инспектората към него, Конституционния съд и БНБ, за които предишни парламенти не са изпълнили задължението си да попълнят състава им навреме.

"Това също е огромен проблем. Ако така продължаваме, ще доведем до пълен блокаж на държавата", допълни Румен Радев.

Държавният глава каза, че може да връчи мандат за съставяне на правителство едва когато има структурирани парламентарни групи.

Таван на цените на газа

Радев каза, че е необходим общ подход в две направления - решение за съвместно закупуване на газ от страните членки на ЕС на доброволен принцип и въвеждането на динамичен ценови коридор при транзакции с газ, както и таван на цената на газа, когато той се използва за производство на електрическа енергия.

Той бе категоричен, че служебният кабинет няма да вдига темата и да работи за това българските граждани да отидат в свободния пазар.

"Аз очаквам депутатите са изпълнят дълга си и да конструират парламент. Много закони чакат, много органи работят с изтекли мандати на председателите си. Ако продължаваме така ще доведем държавата до блокаж", каза Румен Радев.

mediapool.bg