Кламер БГ - Новини: Почина актрисата Даяна Риг, изиграла Олена Тирел в "Игра на тронове"

Почина актрисата Даяна Риг, изиграла Олена Тирел в "Игра на тронове"

Общество

|
Четв, 10 Септ 2020г. 18:26ч.
Почина актрисата Даяна Риг, изиграла Олена Тирел в "Игра на тронове"

На 82-годишна възраст в четвъртък почина британската актриса Даяна Риг, известна с ролята си на фамозната шпионка Ема Пийл от сериала "Отмъстителите" от 1960-те години и с превъплъщението си в Олена Тирел от култовата тв сага "Игра на тронове", предадоха световните агенции.

Сн. ЕПА/БГНЕС

В дългогодишната си и престижна филмова кариера Риг печели награди Еми, Тони и Бафта. Тя е популярна както с участията си в популярни тв щоута, така и с класически театрални роли.

"Моята обична майка почина кротко в съня си рано тази сутрин, вкъщи, заобиколена от семейството си", съобщи дъщеря й – актрисата Рейчъл Стърлинг.

Риг е била диагностицирана с рак през март. "Тя прекара последните си месеци като отражение на своя необикновен живот, изпълнен с любов, смях и пълна гордост от професията й", допълва Стърлинг.

Даяна Риг е родена в Данкастър в Северна Англия и известно време живее в родителите си в Индия. Завършва Кралската академия за драматично изкуство и прави дебюта си в Кралския Шекспиров театър през 1959 г.

Става широко известна с ролята си на владеещ бойни изкуства таен агент Ема Пийл от тв сериала "Отмъстителите", където си партнира с Патрик Макний. Тя като облечената с тесни кожени дрехи шпионка и той като костюмар с бомбе стават популярни.

Тя е известна също така с изиграването на Трейси – единствената жена, станала мисис Джеймс Бонд във филма от 1969 г. "В тайна служба на нейно величество".

В последните години тя нашумя и ролята на Олена Тирел, ръководеща с желязна ръка делата на рода Тирел, в най-култовия тв сериал в последните години "Игра на тронове".

За това свое превъплъщение тя каза пред ББС миналата година, че обича да играе лоши характери. Според нея "те са много по-интересни от добрите", каза тя.

"Има актьори, които не харесват да играят лошите, не искат да бъдат харесване. Аз обичам да не съм харесвана. Олена имаше най-добрите реплики", коментира тя тогава.

mediapool.bg