Кламер БГ - Новини: Започва KvARTal Festival 2020 Vol. 5

Започва KvARTal Festival 2020 Vol. 5

Общество

|
Ср, 16 Септ 2020г. 17:09ч.
Започва KvARTal Festival 2020 Vol. 5

Този петък 18-ти септември, започва петото издание на любимия на мнозина градски KvARTal Festival Vol. 5 - събитието в подкрепа за културен и творчески квартал в София “КвАРТал”. Фестивалът ще се проведе традиционно около Деня на София – 17-ти септември, като алтернативно празненство в столицата от петък до неделя - 18, 19 и 20 септември.

Дойде петата (юбилейна) година от създаването на инициативата за арт квартал в София „КвАРТал“ и прилежащия към нея „KvARTal Festival“ между булевардите "Дондуков“, "Мария Луиза“, "Сливница и "Васил Левски“ на територията на стария еврейски квартал. Вече няколко години хората биват канени да се изгубят сред малките улици, да посетят непосещаеми места, да отворят заключени врати, да научат историята на стара София, да разберат за архитектурата или вкусят от общностите.

"Трудно е да се прецени коя е "щипката сол в КвАРТала“. През годините е вдъхван живот не на едно пространство, не на една изоставена къща. Били сме в Шоколадови фабрики, танцували сме под звуците между Джамията, Халите и двора на ЦУМ, карали сме скейт на паркинга, освобождавали сме от коли за хората не една улица, леели сме шоколад на улицата, правили сме пърформанси в Синагогата и пред Минералната баня, яли сме рибена чорба и сме пили вино директно на улицата, докато научаваме по някоя нова история", казват организаторите на фестивала.

И ни канят да усетим още веднъж чара на стария Софийски КвАРТал. Този път няма да има големи сцени или други бомбастични неща. Този път ще има човешки „КвАРТал“, какъвто си е – красив и уютен със своите малки изненадващи и все повече за последните години локации, всяка със своя програма. Разбира се, като част от каузата за повече пешеходни зони в София и именно в арт КвАРТал-а, където това би било най-логично, за пореден път ще бъдат освободени няколко улици и парко-места за пешеходците. "Отново ще стигнем до пространствата, за които може би сте чували, а може би не, със сигурност ще видите такива, които не очаквате, че съществуват, но винаги са били тук", пишат още организаторите.

Пешеходните улици този път ще са "Триадица“ и "Веслец“ в събота и неделя в часовете между 16:00 и 22:00. По тях и улиците около тях се очертават концерти, работилници, изложби, пърформанс, суинг танци, турове около историята на киното и потайностите в Дома на киното, Sofia Graffiti Tour, тактилна разходка, куклен театър и др.

В петък фестивалът ще бъде открит със самостоятелната изложба от съвременни скулптори „СФИНКС“ на Мартиан Табаков в галерия "Гешов“, в началото на улица "Сердика“. Срещу галерията заедно с намиращата се там Софийска градска библиотека, филиал Сердика, ще се изгубим в света на книгите, защото "да се чете е модерно“, ще четем поезия с актьори и поети под патронажа на Иван Димитров, Георги Гаврилов и Наталия Иванова с музикален съпровод Кирил Коев и Свилен Ноев от „Остава“, а вечерта на същата улица, но номер 28 от 20:00 ч. в бар French 75 ще открием фестивала с диско селекцията от Discobeton.

А като се спускате в КвАРТала през портата - ул. "Малко Търново“ пред бар After Five & Dinner ще ви посрещнат същите хубави празнични ритми с друга специална диско селекция. В събота отново в бар French 75 ще бъде представена книгата за изолация на ВиЖ София с над 20 художници, илюстратори и поети, а като продължение от 19:00 ч. в Com.bar ще започне пънк концерт от КАКЕ? На същото място на следващия ден пък могат да бъдат чути култовите и любими ъндърграунд уейвъри Виолетов генерал.

Ако бихме ви направили маршрут, то ви съветваме освен двете пешеходни зони, да се спуснете по полу-пешеходните ул. "Сердика“, по която още от "Дондуков“ и след Дом на киното обещаваме много изкуство, поезия, танци, вкусотии, напитки и шоколади. А защо да не се отбиете за малко и през близката ул. "Екзарх Йосиф“, където точно преди пожарната ще има музика, тебешири и други изненади от художествените ателиета Артелие и Мangoshee. В събота в галерия Port.A ще открием и Sofia Art Week, който започва по същото време и ще продължи седмицата след фестивала с видео инсталацията на Йохана Брукнер "Молекулярен секс“ от 17 до 21:00ч. и пърформанс на германската художничка Лола вон Геролл след това.

Търсете програмата на място по локациите или онлайн на фейсбук страницата на KvARTal Festival и си запазете датите 18-19-20 септември 2020 за едно алтернативно изживяване в градската ни среда, казват организаторите на фестивала.

mediapool.bg