Кламер БГ - Новини: КЗП съветва да не си правите маски от памперси и торби за прахосмукачка

КЗП съветва да не си правите маски от памперси и торби за прахосмукачка

Общество

|
Съб, 19 Септ 2020г. 13:18ч.
КЗП съветва да не си правите маски от памперси и торби за прахосмукачка

"Не използвайте за тъкан хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради, памперси и т.н." - тази специфична препоръка дава Комисията за защита на потребителите (КЗП) изработка на предпазна маска на принципа "Направи си сам".

КЗП публикува информацията - "Предпазни покрития за лице за обща употреба - обща информация, препоръки за използване и изработка" на 11 септември на официалния си сайт. Като източник е посочено - Споразумение CEN CWA 17553:2020 "Маски за лице за населението. Ръководство за минимални изисквания, методи за изпитване и използване". Документът е разработен от Европейския комитет за стандартизация (CEN) по искане на Европейската комисия.

Съветът да не се ползват памперси и торби от прахосмукачки е забелязан наскоро и бързо придобива популярност и коментари в социалните медии.

Има и други странни съвети. Препоръчва се маските за многократна употреба да не се сушат в микровълнова фурна или чрез сешоар, поради липсата на контрол върху температурата във всяка точка на предпазното покритие за лице, защото това може да повреди филтърния материал, ако е топлочувствителен.

КЗП съветва маските да бъдат изхвърляни в кош за отпадъци с поставена найлонова торба (за предпочитане е кош с капак и механизъм без докосване с ръка). Препоръчва се още поставяне на двойна найлонова торба, за да се запази съдържанието на първата в случай на скъсване на външната торба по време на събиране на отпадъците.

mediapool.bg