Кламер БГ - Новини: Пушачите правят между 6 и 30 опита за спиране на цигарите

Пушачите правят между 6 и 30 опита за спиране на цигарите

Общество

|
Пон, 14 Септ 2020г. 15:34ч.
Пушачите правят между 6 и 30 опита за спиране на цигарите

Тютюнопушенето остава една от основните причини за развитие на ракови заболявания през последните 27 години, но също така труден е и отказът от цигарите, поради което трябва да се насърчава използването на по-малко вредните им алтернативи като бездимни устройства или електронни цигари. Около това становище се обединиха международно известни чужди и български лекари по време на състояла се миналата седмица в София научна конференция, посветена на съвременните профилактика, диагностика и терапия.

Според тях трябва да се подкрепят всички усилия за намаляването на вредата от тютюнопушенето, от което не се отказват дори пациенти, диагностицирани с рак на белия дроб. Въпреки риска да умрат, 64 на сто от тези хора не спират цигарите, цитираха специалистите скорошно проучване по темата.

"Има много хора след инфаркт или инсулт, които са убедени, че трябва да спрат тютюнопушенето, но не могат да го направят", отбеляза проф. Борислав Георгиев, началник на кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница.

"Никотинът е едно от най-силно пристрастяващите вещества и пушачите правят многобройни опити през живота си да спрат – между 6 и 30 опита. Затова именно и процентът на неуспешните опити е висок и няма вълшебна пръчка за отказване от цигарите за една нощ", коментира медицинският директор на Центъра по онкология в Коста Рика д-р Ефраин Камбронеро Морага, който е онкохирург.

Пушенето е грандиозен проблем на обществото, а заболеваемостта и смъртността, свързана с тютюнопушенето е огромно финансово бреме за всяка здравна система, допълни той и припомни, че най-много са пушачите в Източна Европа и Южна Азия

Здравните специалисти трябва да направят всичко по силите си децата, подрастващите и пълнолетните непушачи да не започват да пушат и да помогнат на настоящите пушачи да откажат цигарите, смята специалистът. Според него това може да стане чрез алтернативните продукти без дим за намаляване на вредата, предлагани на пазара, които обаче трябва да бъдат регулирани и контролирани.

"Програмите за намаляване на вредата може да помогнат да се спаси животът на заклетите пушачи“, каза още д-р Камбронеро и допълни, че има надежда технологията за намаляване на вредата да повлияе при картината на сърдечно-съдовите заболявания и усложненията при бременност. "Що се отнася до заболеваемостта от рак – за там трябва време, за да се набюдава промяна и резултат", коментира онкологът.

"За да бъде една програма за намаляване на вредата успешна и да донесе ползи за общественото здраве, тя трябва да постигне баланс между намаляването на заболеваемостта и смъртността при пушачите и избягването на пристрастяването на цяло ново поколение към тютюневите изделия. Трябва да се въведат процедури за регулация и контрол на тютюневите алтернативи, предлагани като вариант за потенциално намаляване на вредата", смята лекарят.

"Иновациите като устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари няма да премахнат употребата на тютюн, но ще спомогнат за намаляване на смъртните случаи, дължащи се на пушене" смята и международно признатият онколог проф. Давид Хаят, автор на националния план на Франция срещу тютюнопушенето и член на борда на Американското дружество по клинична онкология.

"През 1990 г. високият индекс на телесна маса и диабетът са заемали 8 и 9 място, но поради епидемичното увеличаване на затлъстяването, вече са на 3 и 4 място. Но това, което за мен е по-важно, е, че преди 27 години пушенето е било причина номер 1 за смърт в света и днес, през 2017 г., нещата остават абсолютно същите", коментира той.

Проф. Хаят напомни, че цигарите са причина за смъртта на 8 млн. души по света годишно, а над 1 млрд. души по света пушат, от които 2 млн. българи. В България онкологичните заболявания водят до смъртта на 20 000 човека годишно.

"Ако шофираш бързо, увеличаваш риска от катастрофа. И затова сме измислили предпазните колани, въздушните възглавници и дисковите спирачки. Знаем, че нездравословното хранене е вредно. И се опитваме да убедим хората да се хранят по-добре. Но сме създали и статините, тромбоцините антиагреганти и стентовете за коронарни артерии. За излагането на слънце имаме слънцезащитни продукти. При секса, за да се избегне HPV рак, ползваме кондоми и прилагаме ваксинации. Защо не правим това и по отношение на тютюна? Ясно е, че по-ефективната стратегия за намаляване на вредата е да убедим хората да спрат напълно употребата на тютюн. Това със сигурност е най-доброто решение", каза проф. Хаят.

"Навлизането на устройствата с нагряване на тютюн и намаленото излагане при тях на токсични вещества може да промени картината с развитието на атеросклероза и тромбоза, отбеляза водещият кардиолог от болница "Света Анна" д-р Рада Прокопова. Бездимните продукти веднага оказват влияние и върху състоянието на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които пушат, но не могат да откажат цигарите въпреки белодробното заболяване.

Според нея най-голяма ще е ползата за пасивните пушачи, които иначе са изложени на същия ефект от цигарите като активните пушачи. Повишен риск от аборти при бременни, около които се пуши, респираторни заболявания, астма и дори внезапна сърдечна смърт при децата са само част от рисковете от пасивното пушене, стана ясно по време на презентацията й.

mediapool.bg