Кламер БГ - Новини: Пиар експерти: Има информационна Covid криза

Пиар експерти: Има информационна Covid криза

Общество

|
Вт, 20 Окт 2020г. 19:17ч.
Пиар експерти: Има информационна Covid криза

След първоначалните адекватни здравни мерки, взети през пролетта от правителството за предотвратяване на разпространението на коронавируса, в момента липсва стратегия за информираност и то при положение, че към здравната криза се прибави и икономическа и политическа. Липсата на стратегия в комуникациите от страна на институциите в крайна сметка носи щети за цялото общество, се посочва в позиция на Центъра за анализи и кризисни комуникации, основан от пиар специалистите Александър Христов, Любомир Аламанов и Даниел Киряков.

Според тях спешно трябва да се изработи Адекватна дългосрочна стратегия за информация и комуникация за повишаване разбирането на масовата публика за възможните развития на епидемичната обстановка. Това ще направи въвежданите мерки по-приемливи и по-разбираеми. Иначе дезинформация, фалшиви новини и конспиративни теории могат да доведат до увеличаване на риска и разпространението на Covid-19.

Анализът на сегашната ситуация на Центъра показва сериозно подценяване на въпроса от страна на много от участниците в процеса: управляващи от всички политически сили, законодатели, администрация, лекари, учители, учени, интелектуалци, членове на научни институции и много други. Някои от тях категорично са абдикирали от функцията си на "просветители" и хора, призвани да обучават и да разпространяват познание, смятат специалистите по връзките с обществеността.

"Резултатът е не само увеличаващо се недоверие към действията на институциите, но и все по-нарастващата аудитория, които не вярват в съвременната наука и с активните си действия поставят под заплаха всеки един член на обществото", отбелязват авторите на анализа.

Те препоръчват да се подготви и проведе информационна кампания с цел повишаване нивото на информираност на българските граждани по медицински теми. чрез изработката на сайт, реално работещо приложение, брошури, плакати, листовки, клипове, филми – документални и научно популярни, анимационни филмчета, предавани и много други.

Да се въведе Час по здраве в училищата и да има комуникационна подкрепа на учители, психолози и всички специалисти, работещи с деца, съветват още експертите.

"Съвременният свят е информационно наситен и хората стават все по-търсещи и искащи. В подобен критичен момент институциите трябва да разберат, че липсата на информация вече има потенциал да се превърне в кошмар от ранга на биологична криза", смятат те.

Продължаващата липса на систематичен подход за стратегически комуникации е огромна и критична грешка, която може за пореден път да доведе до силна ескалация на кризата и тежки загуби в различни аспекти на социално икономическия живот на държавата, предупреждават още те.

mediapool.bg