Кламер БГ - Новини: "Ma France/Моята Франция" - новата изложба на Греди Асса

"Ma France/Моята Франция" - новата изложба на Греди Асса

Общество

|
Ср, 21 Окт 2020г. 16:20ч.
"Ma France/Моята Франция" - новата изложба на Греди Асса

"Ma France/Моята Франция" е наречена изложбата, която Греди Асса открива в сряда вечер в галерията на софийската улица "Оборище" 5. Художникът представя 70 картини, посветени на държавата, с която е свързана голяма част от живота му.

"Когато погледът на зрителя преминава плавно от фокусиране върху нарисуваните обекти към картините в целостта им, художникът се чувства като екскурзовод или изкуствовед, който познава културните кодове и историческите събития на тази земя от Европа", разказва Асса, цитиран от БТА. По думите му без Франция, Европа не би била това, което е.

"Франция е цивилизационният проект на Европа, в който вежливите отношения между хората, моралът и изтънченият вкус бележат стила", казва художникът. "Зрителят различава с удивителна лекота реалната от въображаемата визия. Тази среща на зрител и художник е одухотворена от силата на въображението и изобретателността, която превръща изложбата в уникален лабиринт от мисли и преживявания".

С Франция е свързано цялото семейство на Греди Асса, съпругата му Жана и дъщеря му Ина, която почти 12 години живее в Париж. Самият той от 90-те години на миналия век, по различни поводи, почти всяка година пътува до там. За около 30 години има организирани над пет изложби в държавата, за която по думите му трябва да имаш ключ "Добро поведение".

Греди Асса е роден на 29 януари 1954 г. в Плевен. През 1981 г. завършва стенопис във Великотърновския университет в класа на проф. Никола Гелов. Работата си като преподавател започва в плевенската музикална гимназия, където негови ученици са Евгени Димитров-Маестрото и Слави Трифонов. В момента работи в Националната художествена академия, професор и ръководител е на катедра "Мода", а между 2000 и 2004 г. е заместник-ректор. По същото време е и заместник-председател на фонд "Култура" при Министерството на културата. От 2010 до 2015 г. е изпълнителен директор на Националния дарителски фонд "13 века България".

Греди Асса има близо 100 самостоятелни изложби в Европа, Америка и Азия.

mediapool.bg